Notitie
Waar van vele en zeer-verscheidene zijden woorden van waarachtige waardeering zijn gesproken - woorden van oprechten rouw ook - bij het te vroeg verscheiden van den eminenten directeur van Haarlems Koloniaal Museum Dr. Maurits Greshoff, ligt het geenszins in mijne bedoeling uit te weiden over verdiensten - die ik niet te beoordeelen vermag - op wetenschappelijk gebied. Deze bescheidenbedoelde regels mogen, naar ik durf hopen, slechts dienende zijn om de aandacht te vestigen op zijn den 23sten November 1898 in Teyler's Stichting uitgesproken rede over ‘Plantlore’ welke in het Album der Natuur werd herdrukt en ook als zelfstandige uitgave door de firma H.D. Tjeenk Willink en Zoon te Haarlem in den handel werd gebracht.
Prof. Dr. H.P. Wijsman in zijn warm-gesteld ‘In Memoriam’ spreekt van ‘geestige’ rede. - Méér is het. Het is de getuigenis van een geest, die een ongemeen gevoel voor taal en taalvormen blijkt te bezitten. Hij weet opgewekt een overvloed van de MEEST-TEEKENENDE, de MEESTKERNACHTIGE woorden uit het dagelijksch leven en uit den volksmond saam te brengen en in verband met het leven der planten. Hij voelt voor het kleurrijke, het ‘geurige’ òòk zou ik haast zeggen, van onze taal. Hij ziet het schoone in het ruige, in het plastische. Hij voelt het onverbreekbaar verband tusschen taal en natuur, en dus ook is het innerlijklevende van de taal hem geopenbaard en lief geworden. Hij ziet in zijn wetenschappelijk-geschoolde, dus streng-systhematisch-beheerschte verbeelding de taal organisch uitgroeien... uit-bloeien uit het uitputlijk-rijke volksleven.
Zijn liefdevolle arbeid aan het werk over Nederlandsche planten-namen is verklaarbaar uit een zelfde geestesgesteldheid. Dit is een hooge vorm van philologie... èn een die rijke resultaten kan opleveren.
Er ligt nog veel te doen op dit schaars-ontgonnen gebied.
Ik schrijf dit, omdat ik de aandacht op dit boekje ‘Plantlore’ wilde vestigen, dat, zoo het niet meer in den handel mocht circuleeren, een herdruk DUBBEL-EN-DWARS verdient
Dec. '09.
J. GR.