en waarin hij zijn onvergetelijke, critische opstellen schreef. Les Marges mag een zeldzame uitgaaf heeten waarin literatuurliefhebbers kostelijke, schoonzinnige meeningen, studies en uittreksels verzameld vinden, wat soms opweegt tegen de dikke bundels tijdschriften, die men wel nooit meer doorbladert. A joy for ever! Wat onafhankelijkheid gepaard aan echte belangstelling in al wat de kunst en niet de kunstzaken betreft. Thans vormt Les Marges, met Montfort en die hem terzijde staan, een der sympathiekste groepeeringen in het letterkundig leven van Frankrijk.
Zijn werk getuigt van denzelfden ernst en kunnen.
La Maîtresse Américaine is rijk aan keurige bevalligheid, smaakvol en licht van uitmuntend, Fransch aanzien. Wat liefde en treurnis beroert de ziel, vluchtig als de tijd. De nasmaak is vol lieflijke melancholie.
La Turque, de geschiedenis van een verloren meisje, is treffend van soberen eenvoud. Het oude motief krijgt wondere kracht in deze behandeling, dieper, schrijnender, droever is de kijk op het leven. Evenals ‘Bubu de Montparnasse’ van Philippe een werk, dat uitsteekt boven de Fransche uitbeelding van dit onderwerp door vreemden eenvoud.
De vrouw en de liefde, het wrange spel der menschenziel in het eeuwig verlangen en de immer jonge hartstocht, ziedaar ook de grondtoon van Montfort's werk. Hij blijft getrouw aan wat de roman, de Fransche roman in eerste plaats, als onuitputbare levensbron bezit. Instinctmatig volgt hij de traditie van zijn ras, maar zijn eclectische ziel van dezen tijd kruidt met vreemde, uitheemsche geur en smaak de oude wijs van liefde en scheiden, paart eenvoud aan verfijning, en zet kleur bij en vernieuwt de oude, misbruikte liefderoman.