Boeken en Tijdschriften
Een fransch-belgisch schrijver, Charles van Lerberghe, - van wiens prachtig tooneelstuk ‘Pan’ onze medewerker Jacques Mesnil al de voortreffelijkheden deed uitschijnen, ter gelegenheid der opvoering van dit stuk te Parijs - is voor enkele dagen overleden.
Charles van Lerberghe was maar 45 jaar oud toen hij stierf. Het letterkundig werk dat hij nalaat is niet zeer aanzienlijk als hoeveelheid; de hoedanigheid is van des te grooter beteekenis.
Wij bezitten van hem ‘Entrevisions’ en ‘La Chanson d'Eve’, teer-bewerkte verzen vol vreemd en zacht geluid. Zijn eerste tooneel-acte ‘Les Flaireurs’, waarin men de scenieke bewerking terugvindt die de eerste werkwijze van Maeterlinck ging karakterizeeren, wierd op 't laatste van zijn leven gevolgd door ‘Pan’, een tooneelwerk dat geheel apart staat, niet alleen in 't werk van van Lerberghe, maar ook in de gansche belgische literatuur. De satyre wordt in dit tooneelstuk opgevoerd tot de onmeedoogendste der ironies. Geen wonder is 't, dat de ordentelijke spitsburgers, en met hen de artistiekerige man der letteren, meesmuilend opkijken tegen dit werk, dat voor hen bijna een directe beleediging is.
Charles van Lerberghe was een temperament, een eerlijk temperament, en dat is nog zeldzamer dan eerlijke menschen - ‘quoique ceux-ci ne soient guère communs’, zou Villon zeggen.
Segher Rabauw.