Brieven aan Multatuli in Ons Erfdeel 2011/3
Het derde nummer van deze jaargang wordt een bijzondere editie: in samenwerking met het Vlaams-Nederlands Huis deBuren bieden wij u een Multatuli-dossier aan.
Daarin zult u teksten vinden van David Van Reybrouck, Christiaan Weijts, Ellen Ombre, Dik van der Meulen en Judith van der Wel.
Van Reybrouck, Weijts, Ombre en Van der Meulen schreven in het Multatuli-jaar 2010, in opdracht van deBuren, een brief aan de auteur van Max Havelaar. Deze brieven hebben zij voorgedragen in de lezingenreeks ‘Beste Multatuli’. Van der Wel is de laureaat van de essaywedstrijd die deBuren organiseerde in het Multatuli-jaar. Zij won een reis naar Indonesië, en schreef daarover een verslag. Deze teksten krijgen nu voor het eerst een papieren neerslag, in Ons Erfdeel.
We geven u alvast enkele citaten uit de Multatuli-teksten die u in het volgende nummer van Ons Erfdeel kunt lezen.
‘Wie lezen kan, weet dat het boek, 150 jaar na verschijnen, van toepassing is op Indonesië - maar allerminst op dat land alleen.’ (Dik van der Meulen)
‘Beste Multatuli, jij kwam op tegen het uitbuiten van de Javaan, en ik kan je vertellen: Geert Wilders is de Batavus Droogstoppel van nu.’ (Christiaan Weijts)
‘Ben ik schuldig aan het kolonialisme van mijn voorvaderen? Ik probeer het krampachtig; het lukt me niet. Morele schuld is niet erfelijk.’ (David Van Reybrouck)
‘Het is niet vrolijk wat ik heb te vertellen, maar een poging de stand van zaken te beschrijven.’ (Ellen Ombre)
‘Tijdens mijn reis zal ik een ambivalent gevoel bij de Nederlandse erfenis in Indonesië blijven houden.’ (Judith van der Wel)