Taal & cultuur
Woordvoerder of cultuurbemiddelaar? Het onderwijs Nederlands in Franstalig België
Op 17 en 18 oktober 2008 organiseerde de Université Catholique de Louvain (UCL - Louvain-la-Neuve) het symposium Met Nederlands aan de slag / Au travail, en néerlandais. Daarmee wilde zij het onderwijs Nederlands in Franstalig Belgie in kaart brengen, en ingaan op het nut van een degelijke kennis van het Nederlands voor de arbeidsmarkt en op de verschillende vormen die het onderwijs Nederlands in Franstalig België zou kunnen (of moeten) aannemen. Onder de enthousiasmerende leiding van symposiumvoorzitter Philippe Hiligsmann (UCL) werd het thema uitgediept in lezingen, toespraken, panelgesprekken en debatten, zowel plenair als tijdens aparte sessies over specifieke thema's. Tot de deelnemers behoorden niet alleen academici, maar onder meer ook leerkrachten, vertalers, verantwoordelijken uit de bedrijfswereld en prominenten uit de politiek Zo kwam Geert Schelstraete, adjunct-kabinetschef, het beleid toelichten van de Vlaamse minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke en schetste minister Christian Dupont de grote lijnen in het beleid van het ministerie van Onderwijs van de Franse Gemeenschap van België. Philippe Lambrecht van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), beschreef wat de Belgische bedrijven anno 2008 van het onderwijs verwachten.
Gaat het goed met het onderwijs Nederlands in Franstalig België? De indruk bestaat dat steeds meer Walen en Franstalige Brusselaars zich inspannen om Nederlands te leren of in ieder geval de noodzaak van de kennis van het Nederlands hebben ingezien. Hoe anders valt in Franstalig België het succes te verklaren van de immersiescholen, de bijna tweehonderd onderwijsinstellingen (basisscholen en secundaire scholen) waar een deel van de lessen in een andere taal wordt gegeven? In bijna honderdvijftig is het Nederlands er de onderwijstaal naast het Frans.
Toch blijft de algemene toestand zorgelijk. Het aantal Franstalige Belgen dat de numeriek grootste landstaal spreekt, blijft opvallend beperkt. In het Brussels Gewest, waar het Nederlands voor alle Franstaligen nochtans een verplicht vak is in het middelbaar onderwijs, lijkt de kennis van de taal van Vondel niet beter dan in Wallonië. Philippe Van Parijs (UCL) vindt dat zonder meer een schande, want er zijn minstens drie redenen waarom elke Franstalige Belg Nederlands zou moeten leren: als culturele verrijking, om voor de hand liggende economische redenen en zelfs vanuit politiek standpunt. Hoe geloofwaardig is immers iemand