cifiek op een jonger publiek, en geeft de onlangs geopende school De Kangoeroe in Sydney onderwijs in de Nederlandse taal en cultuur aan zo'n 60 Nederlandssprekende kinderen tot 12 jaar. Overigens bestaat er voor volwassenen ook de mogelijkheid om Nederlands te leren aan enkele avondscholen in Sydney en kiezen elk jaar weer enkele middelbare scholieren het vak Nederlands als onderdeel van het eindexamen.
De vergrijzing brengt ook een ander belangrijk aspect van de Nederlandse migrantengemeenschap naar voren: de zorg- en liefdadigheidscul tuur. Allerlei organisaties, waaronder de Protestant Dutch Benevolent Society en de Catholic Dutch Migration Association, stonden nieuwe migranten moreel en sociaal bij, hielpen soms met het vinden van werk en sprongen zelfs af en toe financieel bij. Tegenwoordig ligt er binnen deze organisaties, maar eigenlijk ook in de Nederlandse gemeenschap in het algemeen, een grote nadruk op ouderenzorg. Omdat de Nederlanders de reputatie hadden geheel geassimileerd te zijn binnen de Australische maatschappij, zag men in eerste instantie niet de noodzaak in van specifieke Nederlandse zorg- en bejaardentehuizen. Maar Jan Logeman, stichter van het Nederlandse juliana Village, zag dat anders: ‘Around me were some interesting men. All born and bred in Australia. We talked a lot together. But, when the conversation went back to the past, the depression years, wartime etc. I withdrew. Their experiences were different from mine in Holland. At that time I began to understand that, if people born overseas came to an old age and enter a retirement village, they could be very lonely, even amongst a lot of nice people.’
Het Juliana Village werd geopend in 1980 en niet lang daarna volgden de Abel Tasman Village en de Queen Beatrix Village. Het bijzondere is dat de gehele Nederlandse gemeenschap in New South Wales actief heeft samengewerkt om deze tehuizen te realiseren.
Het lijkt erop dat de vergrijzing van de Nederlandse gemeenschap een verandering heeft
Leden van de Netherlands Society in the Sutherlands Shire (New South Wales, Australië) vieren Leidens Ontzet - Foto Kirsten Velthuis.
teweeggebracht in haar houding tegenover het imago als volledig geïntegreerde migrant. Tegenwoordig is het in Australië ook politiek correct om de multiculturele samenleving te aanvaarden en te promoten. De viering van 400 jaar Nederlanders in Australië is dan ook een uitstekende gelegenheid om het
invisible migrant-imago af te werpen en de geschiedenis en het culturele erfgoed van Nederlandse migranten extra in de kijker te zetten. De Nederlandse gemeenschap mag met recht trots zijn op haar unieke achtergrond en op haar bijdrage aan multicultureel Australië.
Kirsten Velthuis
Het rapport The Dutch in New South Wales: a thematic history is gratis verkrijgbaar via de website van het New South Wales Heritage Office op www.heritage.nswgov.au.
De Stichting VOC Fonds en de Australische Ambassade in Nederland hebben de handen in elkaar geslagen voor een hele reeks evenementen in Nederland en Australië waarmee ze de vierhonderdste verjaardag van het begin van de betrekkingen tussen beide landen willen vieren. Deze evenementen vinden plaats onder de noemer ‘Nederland-Australië 1606-2006’. Het hele programma is te lezen op www.netherlands-australia2006.com.
Onder de titel ‘Dutch Dare’ organiseert ook de Stichting Internationale Culturele Activiteiten (SICA) een cultureel programma n.a.v. Nederland-Australië 2006.
Meer informatie daarover kunt u verkrijgen bij de SICA, Keizersgracht 324, 410, NL-1016 EZ Amsterdam, tel. +31 (0)20 616.42.25, www.sica.nl/activiteiten.