landse en buitenlandse musicologen en uitvoerders in het Koninklijk Conservatorium te Brussel (23-24 februari): van commerciële stunt tot waarachtig herdenken (‘Rethinking Mozart’ was het motto van het congres). Alles kan en mag - en waarom niet, al wordt de grens van het fatsoen af en toe wel eens overschreden. Puur bedrog is bijvoorbeeld het recente product van succesauteur en essayist Maarten 't Hart, dat onder de titel Mozart en de anderen wordt gepromoot als ‘een liefdesverklaring’, waarbij bovendien ‘onbelicht gebleven aspecten aan de orde komen’. De lectuur van dit werkstuk is echter behoorlijk irritant als gevolg van het destructieve narcisme van de auteur - want hijzelf is de centrale figuur, en niet Mozart.
Leuker en informatiever zijn twee journalistieke publicaties van andere Nederlandse auteurs: Wolfgang Amadeus in de Lage Landen van Jos van der Zanden en Mozart op reis. De toernee van een wonderkind, 1763-1766 van Piet Verwijmeren. Beide auteurs volgen de familie Mozart op de voet door de Nederlanden tijdens hun eerste grote Europese reis van drie jaar, met veel fragmenten uit (of bij Verwijmeren volledige vertalingen van) de fascinerende brieven van vader Leopold. Al viel er toen in de Nederlanden op muzikaal vlak niet zoveel spectaculairste beleven- dé invloedrijke centra bij uitstek waren Londen en Parijs -, toch slagen de auteurs erin een boeiend, zij het vooral (uit noodzaak) anekdotisch verhaal op te hangen over de doortocht van Mozart in Vlaanderen en Nederland.
Vluchtiger, maar desondanks soms ook beklijvender, zijn de talrijke concerten die in Vlaanderen en Nederland gepland zijn, hetzij als losse manifestaties hetzij als heuse festivals, waarin wél ‘onbelicht gebleven aspecten’ van de componist aan de orde komen en waarmee de platgetreden paden van de alom ingeburgerde Mozartpromenade worden verlaten. In Nederland is er zelfs een heuse Stichting Mozart 2006 opgericht ‘om de activiteiten in het Mozartjaar
te stimuleren en waar nodig te coordineren’, aldus de website www.stichting-mozart2006.nl. Alles opsommen is onbegonnen werk, maar vermeldenswaard zijn alvast de talrijke activiteiten in de steden waar Mozart als wonderkind heeft opgetreden en waar hij zijn eerste compositieproeven heeft afgeleverd, zoals Den Haag, Amsterdam en Haarlem. Zo valt de veelzijdige programmering op, gedicteerd door zowel ‘klassieke’ concerten als grensverleggende activiteiten met kinderprogramma's, opera's (in het Nederlands) in het Amsterdamse Marionettentheater, een theaterprogramma rond de ‘Grap Partita’ (‘Post van Mozart’) of, in Den Haag, rond Mozarts liefde voor vogels (‘Mozart met Andere Woorden’), enz.
Ook Vlaanderen is door de Mozartmicrobe besmet. Het Concertgebouw in Brugge pakte tussen 27 januari (zijn geboortedag) en 3 juni uit met een exclusief Mozartfestival, met meer dan zeventig concerten en een lijvig programmaboek. Bedoeling was de componist werkelijk te her-denken, onder meer door confrontaties, niet alleen met tijdgenoten (de Italiaan Pasquale Anfossi en Mozart componeerden beiden een opera op hetzelfde libretto, met één jaar verschil, La finta giardiniera, 1774 en 1775) maar evenzeer met de muziek