Héléne Jacket, die hij in 1958 ook echt zou krijgen.
Gedurende vier jaar, van 1958 tot 1962, maakte Vandenbranden uitsluitend schilderijen in wit en zwart. Hij had toen een klein atelier in Antwerpen, dat bovendien slecht verlicht was, waardoor hij de kleuren moeilijk kon onderscheiden, wat hem noodzaakte alleen met wit te schilderen. Pas toen hij een groter atelier had met een degelijke verlichting is hij overgegaan tot het gebruik van kleuren.
Om de constructivistische kunst nog beter te kunnen verdedigen, vooral tegen het lyrisch abstracte en het tachisme, ging Guy Vandenbranden in 1960 over tot de oprichting van de groep ‘Art Construit’, samen met Jo Delahaut en de critici Maurits Bilcke en Jean Séaux.
Begin van de jaren zestig maakte Vandenbranden witte reliëfschilderijen, die hij in de Galerie Le Zodiaque aan de Grote Zavel in Brussel in 1963 tentoonstelde.
In zijn woonplaats Mechelen vormde hij samen met Mark Verstockt en Dan van Severen een actieve groep, die er ook naar streefde in Nederland tentoon te stellen. Zij konden hierbij rekenen op de steun van de letterkundigen Ivo Michiels, Hugues C. Pernath en Adriaan de Roover, die geregeld hun exposities hebben ingeleid.
In 1960 verhuisde Guy Vandenbranden van Mechelen naar Antwerpen, waar intussen de artistieke vernieuwing bruiste. In het Hessenhuis was immers reeds in 1958 de groep G 58 opgericht, die de abstracte kunst verdedigde. Maar een groot aantal belangrijke kunstenaars was niet opgenomen en daarom stichtten zij in 1960 de Nieuwe Vlaamse School, met als leden Guy Vandenbranden, Jef Verheyen, Jan Dries, Vic Gentils, Guy Mees, Jef Kerstens en Englebert van Anderlecht.
In de jaren zeventig speelde het kunstcentrum Vecu in de Moriaanstraat in Antwerpen een belangrijke rol. De dichter Nic van Bruggen had het beleid van de literaire programmering, terwijl Guy Vandenbranden de tentoonstellingen organiseerde, waarbij hij niet alleen Vlaamse kunstenaars uitnodigde, maar ook kennissen en vrienden uit Wallonië, zoals Jean Dubois en Francis de Sèpulchre, en uit Duitsland, zoals Peter Royen uit Düsseldorf. Vandenbranden behoorde ook tot de oprichters van de Internationale Werkgroep voor Constructivistische Kunst, die in 1976 haar eerste symposium hield in het Internationaal Cultureel Centrum op de Meir in Antwerpen.
Het werk van Guy Vandenbranden vond intussen ook in het buitenland steeds meer weerklank, vooral in Italië en Duitsland. In Milaan, waar hij verscheidene keren tentoonstelde, sloot hij vriendschap met de gerenommeerde kunstenaars Piero Manzoni en Lucio Fontana, die herhaaldelijk hun grote waardering voor zijn werk hebben uitgesproken.
In het buitenland wordt Guy Vandenbranden trouwens algemeen beschouwd als de belangrijkste constructivist van zijn generatie in België. In Italië behaalde hij een eervolle vemelding bij de Diano Marina-prijs.
Vandenbranden behoort eigenlijk reeds tot de derde generatie van constructivisten in België. De eerste generatie kwam in de jaren twintig aan bod, met figuren als Jozef Peeters, Victor Servranckx, Georges Vantongerloo en Michel Seuphor, die het tijdschrift Het Overzicht stichtte. Zij kregen de steun van de dichter Paul van Ostaijen, die zich toen ook sterk als kunstcriticus manifesteerde. De tweede generatie kwam pas na de Tweede Wereldoorlog aan het woord, nadat de suprematie van het Vlaamse expressionisme en van Cobra was uitgewoed. De belangrijkste vertegenwoordiger was toen Jo Delahaut. Nog meer dan hun voorgangers vermijden de kunstenaars van de derde generatie het toeval en het onvoorziene. Guy Vandenbranden komt tot ideële vormen, waarin door de haarscherpe techniek geen enkele afwijking wordt toegestaan. De zuiverheid van de vorm valt samen met de zuiverheid van de kleur, die steeds in haar primaire toestand wordt gebruikt. Rood, geel, blauw, groen worden met elkaar in evenwicht gebracht. Geregeld duikt er ook een zwart of een wit vlak op, dat in contrast wordt gebracht met de warmere kleuren en dat moet worden gezien als de som van alle kleuren. De uitdrukkingszekerheid van een door de rede beheerste constructie wordt versterkt door een warm, sensueel kleurgebruik. Met die techniek heeft Guy Vandenbranden een heel aparte plaats in de constructivistische schilderkunst ingenomen.
Willem M. Roggeman
Op 14 juli 2006 wordt Guy Vandenbranden 80 jaar. Sinds 11 mei loopt een retrospectieve tentoonstelling van zijn werk in Galerie Antilope, Industrieterrein 5 in Lier. Bij deze gelegenheid verscheen ook een nieuw boek over hem: marcel van jole & ernest van buynder, Guy bandenbranden. Een halve eeuw constructivisme, Snoeck, Gent, 2006, 216 p.