Bas, ‘busy as a bee can be’. De geschiedenis van De Bezige Bij
Nederland was snel na de Duitse inval in 1940 het toneel van illegale en clandestiene publicaties. Zo ontstonden bijvoorbeeld Vrij Nederland en Het Parool. De rijke uitgeeftraditie en de (toen nog niet gecontesteerde) vrije meningsuiting in Nederland waren zeker debet aan deze ondergrondse uitgeefactiviteiten. Ook de manier waarop de (burgerlijke) nazioverheid de pers en de kunsten meende te moeten organiseren, speelde een rol. Nederland kreeg het na de Blitzkrieg snel hard te verduren onder de inspanningen van de Zivilverwaltung om het culturele leven, met inbegrip van de literaire en uitgeverswereld, in een keurslijf te duwen. België kreeg een Militärverwaltung en de militairen hadden minder oog voor een strakke organisatie van het culturele leven. Er waren wel enkele nieuwe, ‘foute’ uitgeverijen, maar de bestaande uitgeverijen konden, als ze aan papier geraakten, doorwerken. Dat een uitgeverij als Manteau, mede met joods-Nederlands geld opgericht, erin slaagde om in België (legaal) licentiedrukken uit te geven van oorspronkelijk in Nederland uitgegeven werk van bijvoorbeeld Gerard Walschap, Maurice Roelants, Willem Elsschot, Anton Coolen en Willy Corsari, is daar maar één voorbeeld van. Er was weinig verzetspoëzie, maar Louis Paul Boon kon in 1942 wel gewoon debuteren.
In Utrecht was in de zomer van 1942 een Kindercomité ontstaan, een illegale organisatie die onderdak zocht voor joodse kinderen. Uit de behoefte de organisatie van meer geld te voorzien, ontstonden de uitgeefactiviteiten van de studenten chemie Geert Lubberhuizen, Rut Matthijsen en, gaandeweg, de indoloog Charles van Blommestein. Hun bemoeienissen zouden uitmonden in de naoorlogse, legale uitgeverij De Bezige Bij.
Geert Lubberhuizen (1916-1984) bezigde voor zijn illegale activiteiten diverse schuilnamen, zoals Bas, Bas Busy of Bas Ruys(ch). Een van zijn medestanders, Anne Maclaine Pont, had het over Bezige Bas, en over ‘Bas, busy as a bee can be’. Vandaar was het maar een kleine stap naar The Busy Bee en, uiteindelijk, De Bezige Bij. Hoeft het, terzijde, verwondering te wekken dat Lubberhuizen zijn zoon Bas noemde?
De eerste uitgave van De Bezige Bij was de bekende rijmprent
De achttien dooden van de
Karikatuur uit Karel L. Links' ‘De moffen spiegel’, uitgegeven door De Bezige Bij in
1944.
in 1942 in Neuengamme overleden Jan Campert. Met de opbrengst van in totaal meer dan zeventig uitgaven werden het Kindercomité gesteund en kunstenaars die weigerden om zich bij de door de overheid ingestelde Kultuurkamer aan te sluiten. De opbrengst van twee specifieke uitgaven ging naar het Nationaal Steun Fonds, onder voorwaarde dat het geld na de oorlog aan de legaal te maken uitgeverij zou worden geretourneerd. Die twee uitgaven verschenen om die reden niet onder de naam De Bezige Bij, maar onder de imprints De Doezende Dar en De Weduwe de Bije. De teruggave van dat geld, 25.000 gulden, geschiedde op 12 december 1944 en markeert de officiële oprichting van de coöperatieve vereniging De Bezige Bij. Het begin van een fascinerende tijd, waarin Geert Lubberhuizen de contacten met de auteurs voor zijn rekening nam, Charles van Blommestein de productie en nieuwkomer Wim Schouten, winkelchef van W.P. van Stockum & Zn in Den Haag, de financiën en de verkoop.
De eerste (legale) jaren van De Bezige Bij werden gekenmerkt door het spanningsveld tussen de noodzaak om boeken te verkopen en de idealen die tot de oprichting van de uitgeverij hadden geleid. Oranjegezinde boeken, romans van Willy Corsari, nagelaten werk van