de brouwerij, ritmeboxen dreven de woorden op, kortom slam viel in Nederland min of meer in een gespreid bedje. Eind jaren '90 vonden in Nederland de eerste woordwedstrijden plaats. De eerste slam werd in 1997 gehouden in hotel Winston in Amsterdam. Daarna volgden de slams in het Amsterdamse café Festina Lente, nog altijd een slamcentrum. Al snel werd er in veel steden geslamd, Groningen, Nijmegen, Utrecht, Deventer, zij het niet altijd op dezelfde wijze. Soms was een applausmeter de jury, dan weer een vakjury, dan weer het publiek middels scorebordjes of stevig gejoel. Soms verdween het hele wedstrijdelement en werd een ouderwets open podium gewoon een slam genoemd. Even snel als het opkwam, verwaterde het begrip ook weer. Niemand echter die daarom maalde, het ging er immers om poëzie aanstekelijk over te brengen vanop een podium.
Uit al die lokale slams ontstond al gauw een waar slamcircuit met bekende slammers die uitblonken in het genre. In 2002 kende Nederland de eerste nationale slamfinale in Nijmegen, gewonnen door Erik jan Harmens. In België werd de eerste nationale slam overigens al een jaar eerder gewonnen door Eva Cox. Toch liftten veel Vlaamse slammers mee met de Nederlandse manifestaties, een breed lokaal slamcircuit in Vlaanderen is nu pas groeiende. Er werden intussen slaminterlands georganiseerd: België-Nederland en Nederland-Duitsland. Internationale contacten, via internet, zijn er volop. In 2001 was er een All Stars Poetry Slam Tour door Nederland met slammers van diverse nationaliteiten. Een Poetry Slam is inmiddels onderdeel van veel poëziemanifestaties zoals De Wintertuin en Poetry International. Ook van de manifestatie Antwerpen Boekenstad was slam een onderdeel.
Hoewel de scepsis blijft - ‘Wanneer het publiek het voor het zeggen heeft, krijgen de schreeuwers en humoristen steevast de meeste aandacht,’ bromde dichter Menno Wigman - heeft de
slam zich in relatief korte tijd een plaats verworven in de literatuur.
Slam krijgt
‘De Woorddansers’ in actie, de winnaars van de landelijke Zingo Poetry Slam finale in 2003.
volop aandacht in kranten en op televisie. Dichters die min of meer begonnen in de
slamcircles zoals Tjitske Jansen of Tsead Bruinja publiceerden bundels bij grote uitgeverijen en werden meteen omarmd door de reguliere literaire kritiek.
Voor wie iets van deze dichters wil horen is er inmiddels een cd-uitgave van Zingo!. Zingo! organiseert muzikaal omlijste tours van slammers door Nederland. Op de cd staan slamkampioenen als Harmens, De Woorddansers, maar ook gerenommeerde runners-up als Jansen, A.C.G. Vianen en Quirien van Haelen, die zelfs op MTV te zien is geweest: ‘Het leek leuk zo'n meid met lijfsversiering / helaas haar tong werd mij funest / want door die zwaar metalen piercing / werd mijn gebit voorgoed verpest.’ Tekenend: grappig, eigentijds en een knots van een taalfout. Maar scherpslijperij is hier niet zo op z'n plaats, het gaat om het moment: voordrachtsvirtuositeit opgestuwd door synthesizerbeats. De kwaliteit op de cd is wisselend: stevige, knappe en zelfs hilarische voordrachten worden afgewisseld met hopeloos gedram.
Toch doet de Zingo!-cd volgens mij niet genoeg recht aan het ware slammen. Slam is misschien door alle succes heel snel te perfect en te gladjes geworden. Je hoort op de cd perfecte voordrachten, weinig publiek en al helemaal geen dichters in woordgevecht gewikkeld. Jammer eigenlijk. Misschien is de ware slam wel absoluut momentgebonden, en moet je