Na de hitte de herfst
Beste lezer,
Na de hitte de herfst. En die brengt nieuws.
De foto op de linkerpagina laat aan duidelijkheid niets te wensen over. De bibliografieën van de publicaties, uitgegeven door de Stichting Ons Erfdeel, gaan digitaal. Wie surft naar de vernieuwde webstek van de Stichting Ons Erfdeel (www.onserfdeel.be), kan op de openingspagina onder ‘Zoeken in archieven’ al een idee krijgen van wat er groeit. Een steekproef: ‘Fortuyn’ geeft drie resultaten, in drie bladen; ‘Beeldenstorm’ zes (alleen in The Low Countries) en ‘Claus’ dertien.
Op dit moment is het volgende ingevoerd: de jaargangen 1998-2002 van Ons Erfdeel, de jaargang 2002 van Septentrion en de nummers 10 (2002) en 11(2003) van het jaarboek The Low Countries. Van elke publicatie is bij verschijnen de volledige inhoudstafel van de lopende jaargang met een lemmabeschrijving al onmiddellijk beschikbaar. Dat is voortaan ook de regel. Op termijn moeten alle jaargangen van alle bladen, althans bibliografisch, digitaal beschikbaar zijn. De Stichting kan daarvoor een beroep doen op een subsidie van de Nederlandse Taalunie. Elders in dit nummer (op p. 522) vindt u overigens een advertentie waarin iemand wordt geocht om dit werk uit te voeren.
Volledige artikelen zijn (nog) niet beschikbaar. Per nummer en per publicatie wordt wel, bij wijze van smaakmaker, één tekst online geplaatst.
Er is nog meer nieuws.
De Stichting Ons Erfdeel wil haar naam verbinden aan een jaarlijkse lezing. Deze wordt gehouden in Brussel en zal de taal en cultuur van Vlaanderen en Nederland in een breed Europees kader situeren. De sprekers zijn schrijvers, publicisten, wetenschappers en politici met een Europese uitstraling. De tekst van de lezing verschijnt exclusief eerst in dit tijdschrift. Later volgt ook publicatie in Septentrion. Arts, lettres et culture de Flandre et des Pays-Bas en in The Low Countries. Arts and Society in Flanders and the Netherlands, beide uitgegeven door de Stichting Ons Erfdeel.
Frits Bolkestein, eurocommissaris van Interne Markt, Belastingen en Douane-Unie, sprak op 29 september 2003 over Nederlandse identiteit in Europa in het Théâtre de la Place des Martyrs op het Martelaarsplein in Brussel. Dit ‘Franstalige’ theater ligt aan een wel heel ‘Belgisch’ plein: het herdenkt de ‘martelaren’, gesneuveld in 1830 in de Belgische Opstand tegen de Nederlanders, en daar heeft zich de ‘Vlaamse’ overheid gevestigd. Moet er nog meer symboliek zijn?
U vindt de integrale tekst van zijn lezing in dit nummer.
Luc Devoldere
Hoofdredacteur