kader te creëren waarin de doodzieke Ogier van Busbeke de hoogtepunten van zijn levensverhaal kan vertellen, aangrijpend, boeiend, overtuigend. Busbeke of de thuiskomst is geen postmoderne historische roman, maar door het grote relativeringsvermogen waarmee Spillebeen zijn hoofdpersonage heeft bedacht, het evenwichtig en goed gedoseerd aanbrengen van de couleur locale en het genuanceerde psychologische portret dat van Ogier van Busbeke getekend wordt, is deze historische roman meer dan geslaagd te noemen.
In haar SLAA-lezing (Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam), gepubliceerd in de januari-aflevering 1994 van Optima had Nelleke Noordervliet het destijds over verschillen tussen literatuur, journalistiek en geschiedschrijving. Zij citeerde daarin - in het Engels - een uitspraak van Benedetto Croce: ‘All history is contemporary history’ met de toelichting dat wat mensen in een andere tijd interesseert datgene is wat hen in het nu bezighoudt. Dat inzicht geldt bij nader toezien ook voor Zonsverduistering boven Brugge, de historische roman die journalist Vic de Donder geschreven heeft op basis van een middeleeuwse Latijnse tekst uit de 12de eeuw over de moord op Karel de Goede van de hand van Galbertus van Brugge. Een vertaling ervan verscheen in 1978 en een kritische uitgave werd in 1994 door een Amerikaans onderzoeker, Jeff Rider, gepubliceerd bij Brepols in Turnhout in de reeks Corpus Christianorum. Dat staat allemaal in het Nawoord, evenals de mededeling dat De Donder de kennis van de 12de eeuw die hij in zijn roman etaleert heeft laten toetsen door Vlaamse academici die er anachronismen en fouten hebben uitgehaald.
De toepassing van het gezegde van Croce op deze roman van De Donder levert de volgende analogie op: het Vlaanderen in de 12de eeuw eiste op een vergelijkbare manier zijn plaats op in Europa als het Vlaanderen van nu in de 21ste eeuw. Daarbij doet Vic de Donder impliciet een beroep op de recentelijk in de geschiedwetenschap geregeld opduikende ‘what ..if’-speculaties. Wat zou er gebeurd zijn als de goede graaf van Vlaanderen op 2 maart 1127 niet was vermoord? De Donder suggereert dat door deze graaf die aspiraties had om koning te worden, Vlaanderen de vazalbanden met de Franse koning had kunnen verbreken. In een gesprek met het hoofdpersonage, de priester Robrecht, een historisch personage dat door de auteur naar believen gemanipuleerd wordt, zegt de graaf van Vlaanderen kort voor hij vermoord wordt: ‘Eindelijk zal ons land de plaats innemen die het in de christenwereld verdient: die van een onafhankelijk vorstendom dat niet alleen in macht en welvaart met Frankrijk en Engeland kan wedijveren, maar ook in aanzien. De koning van Vlaanderen zal met geen vazallenbanden meer geketend liggen aan de koning van Frankrijk of aan de keizer van het Duitse rijk’ (p. 159).
Zo'n verklaring had ook in een klassieke historische roman van twee, drie eeuwen geleden kunnen staan om het Vlaams nationaal gevoel van de lezer van toen aan te wakkeren. Blijkbaar zijn er nog altijd lezers die vandaag de dag behoefte hebben aan zo'n boodschap van Vlaamse nationale grootheid.
Vic de Donder heeft in Zonsverduistering boven Brugge een fictief verhaal geweven met het relaas van Galbertus van Brugge als schering en het beeld van Vlaanderen in de 12de eeuw dat uit de historiografie naarvoren komt als inslag. Romantische overdrijvingen bij de beschrijving van de tegenstellingen en de gevechten tussen de twee kampen, de volstrekt goede aanhangers van de graaf en zijn absoluut slechte belagers, de familie der Erembalden, worden door Vic de Donder niet gecompenseerd door enige vorm van ironie of zelfrelativering van de personages. Ook hun psychologische tekening is zwart-wit en de ontwikkeling van de liefdesstory tussen de ambitieuze priester Robrecht van Brugge en de adellijke Mathilde, getrouwd met een beest van een ridder die tot het slechte kamp behoort, heeft een voorspelbaar hoog soapgehalte. Er wordt dan ook nog een vervolg aangekondigd.
Joris Gerits
willy spillebeen, Busbeke of de thuiskomst, Davidsfonds, Leuven, 2000, 448 p.
vic de donder, Zonsverduistering boven Brugge, Davidsfonds, Leuven, 2000, 442 p.