luidruchtig gegeven commando. De voorstelling zit vol met zulke opvallende (dierlijke) metaforen, waarnaast er bovendien schitterend wordt geacteerd, met een creatief gebruik van de ruimte, en licht en geluid als functionele ondersteuning.
Vergeleken met de vorige producties is Zooedipous van het Argentijnse gezelschap El Periférico de Objetos, gespeeld in Theater Bellevue, een wonder van kleinschaligheid, ook al gaat het hier niet minder om liefde, macht en geweld. Aan de basis van de voorstelling ligt de Oedipus-mythe, die hier onder meer gekoppeld wordt aan Kafka's Die Verwandlung en aan de filosofische beschouwingen van onder meer Nietszche en Foucault. Dat is nogal wat, en daarin schuilt waarschijnlijk ook een zwakke kant van de voorstelling: er wordt ongelooflijk veel overhoop gehaald dat duiding en interpretatie behoeft, terwijl de visueel sterke, voortdurend wisselende scènes vooral de verbeelding prikkelen en aansturen op een puur persoonlijke ervaring. Als het moet, dan is men weliswaar bereid de verwijzingen naar de bloedige geschiedenis van Argentinië te herkennen, maar intussen is men toch vooral bezig met de vraag hoe die marionetten worden gemanipuleerd en of die zwarte kip nu werkelijk de nek wordt omgedraaid of niet. Met andere woorden: de beoogde (politieke) bewustwording en de individuele fantasieën botsen met elkaar, waardoor de toeschouwer in verwarring raakt en nauwelijks vat krijgt op de voorstelling.
Eigenlijk nauwelijks een theatervoorstelling, maar zonder meer de interessantste ervaring van het Holland Festival is Oraculos, een mysterieuze, solitaire queeste door een loods op het KNSM-eiland. Het is een project van de Columbiaanse theatermaker Enrique Vargas met mensen van zijn Teatro de los Sentidos, uitgebreid met een internationaal tableau van medewerkers. Eén voor één worden de reizigers binnengeleid in deze halfduistere doolhof, waarin men gaandeweg alle gevoel voor tijd en ruimte verliest. Geluiden, stiltes, geuren, stoffen, tarotkaarten, stenen en ontmoetingen met etherische wezens leren de eenzame wandelaar opnieuw te zien, te voelen, te horen, te ruiken en te proeven. Voor de een wellicht een religieuze ervaring, voor de ander een culturele kermisattractie, maar hoe dan ook: de geest tintelt na deze massage van de zintuigen. En ook ontstaat een gevoel van dankbaarheid, omdat zoveel mensen zich inspannen om ‘jou persoonlijk’ deze ervaring van ruim een uur te bezorgen. Je bent in de war geweest, hebt antwoorden gezocht op vragen en die niet gevonden, maar niemand heeft je iets kwalijk genomen en je hebt je steeds door liefdevolle zorg omringd geweten. De oprechte bevlogenheid van de scheppers, de ‘true love’ die van een kunstenmaker een kunstenaar maakt, verheft deze Oraculos uiteindelijk tot prachtige poëzie.
Een Amerikaanse en een Canadese productie completeren het zevental theatervoorstellingen van dit Holland Festival, dat beduidend meer te bieden had dan de vorige editie. Voor het publiek was het een festival dat nu al nieuwsgierig maakt naar de volgende editie, voor Nederlandse theatermakers mogelijk een ijkpunt om de eigen ontwikkeling aan af te meten. Wat de zeven buitenlandse voorstellingen positief van die ene Nederlandse onderscheidt, is vooral de worteling in een culturele traditie, het besef van een verleden waarvan de waarde niet verloochend wordt, maar dat als vruchtbare bodem dient om de vernieuwing op door te laten groeien. Zoiets moet het zijn waardoor True Love ten opzichte van de andere voorstellingen zo'n ongelooflijk ‘niksige’ indruk maakt.
Jos Nijhof