Muziek
Zorgvuldig en hard werk.
De unieke positie van dirigent Herreweghe
In 1998 verbond Philippe Herreweghe zich als muziekdirecteur voor drie jaar aan het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen. Zijn opdracht luidde vooral het negentiende-eeuwse repertoire te dirigeren, met uitlopers naar het classicisme en de twintigste eeuw. Op het speelplan van 2000-2001 stond dan ook veel Brahms, Bruckner en Berlioz.
Inmiddels heeft hij zijn contract met het orkest verlengd. Na een sabbatjaar zal hij vanaf oktober opnieuw de artistieke leiding van het orkest op zich nemen. Herreweghe was bij zijn aantreden in Antwerpen al een beroemdheid en zijn faam is nog gegroeid.
Het statuut dat hij met het Filharmonisch Orkest aanging, bevat de sleutel tot wat Herreweghe zich altijd - eigenlijk vanaf de start van zijn dirigentenloopbaan in 1970 - voor ogen hield: een streven naar het hoogst mogelijke artistieke peil, te bereiken door een zeer zorgvuldige planning, diepgaande bestudering van de partituur en nader bronnenonderzoek. Met de verbintenis met dit orkest werd Philippe Herreweghe nu ook in staat gesteld het grote symfonische repertoire voor zijn rekening te nemen.
Wie Herreweghe gadeslaat in Amsterdam met de muziek van Debussy, Franck en Saint-Saëns, in Lyon (Missa Solemnis van Beethoven) of op de televisie met een uitvoering van Bach's Hohe Messe wordt getroffen door zijn geconcentreerde inzet, zijn efficiënte manier van dirigeren (altijd zonder stok) en zijn versmelting met de musici. Als leider van het Collegium Vocale Gent, het Orchestre des Champs Elysées en de Parijse Chapelle Royale beschikt Herreweghe over een ongeëvenaarde ervaring met musici èn de verschillende uitvoeringspraktijken, die hem vervolgens weer gastdirigentschappen bij vermaarde andere ensembles opleveren. Voor elk muziekwerk heeft hij aldus de beschikking over het passende instrumentarium en hij neemt daarmee een unieke positie in het internationale muziekleven in.
Wanneer men het programma van de Academies musicales in het Franse Saintes van 2000 beziet (Herreweghe is sinds 1982 directeur van dit zomerfestival, dat dit jaar van 13 tot 22 juli opnieuw plaatsheeft), krijgt men de bevestiging van de rijkdom aan repertoire die Herreweghe vergaart. Bachs Matthäus Passion (tweemaal overigens al door hem op de plaat gezet, in 1984 en 1999), het oratorium Paulus van Mendelssohn, symfonieën van dezelfde componist, cantates van Bach en symfonieën van Mozart en Beethoven. Vanzelfsprekend werkte hij met het hem zo vertrouwde Collegium Vocale Gent, de Chapelle Royale, het Orchestre des Champs Elysées maar ook met het Jeune Orchestre Atlantique. Als men weet dat hij frequent gastoptredens heeft met het Orchestra of the Age of Enlightenment, het Koninklijk Concertgebouworkest, de Wiener Philharmoniker en Concerto Köln dan lijken