die en sponsorgeld ook risicodragend en winstdelend kapitaal te willen aantrekken om culturele producties te financieren. Het Fonds voor de Podium-kunsten heeft destijds als experiment de herneming van de succesvolle theaterproductie Noordwesterwals van de Dogtroep op die manier gefinancierd. Om te onderzoeken of er structurele behoefte aan die voor de culturele sector nieuwe financieringsvorm zou zijn, hebben Han Bakker (toenmalig zakelijk leider van de Dogtroep) en ondergetekende als initiatiefnemers de Stichting Investerings- en Participatiemaatschappij voor Kunst en Cultuur een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren. De conclusie was positief, er werden partijen bereid gevonden een participatiemaatschappij van de grond te krijgen. Er is nu een startkapitaal van ruim f 5 miljoen beschikbaar, afkomstig uit de publieke én de private hoek. Aandeelhouders uit het bedrijfsleven zijn ABN AMRO Bank, NIB Capital Bank, Triodos Bank, DOEN Participaties, Interbrew Nederland nv en Andersson Elffers Felix. Uit de publieke hoek zijn de Mondriaan Stichting en de Fondsen Podium-kunsten aandeelhouders. Bovendien stelden de ministeries van EZ en OCenW additionele bedragen ter beschikking in de vorm van een achtergestelde lening en een eenmalige subsidie voor opstartkosten. Het is dus een echte publiek-private samenwerking, de eerste van die omvang in de cultuursector.
De nieuwe participatiemaatschappij voor kunstprojecten gaat dit voorjaar definitief van start onder de naam PAKC en zal dan risicodragend kapitaal verschaffen aan culturele projecten en culturele instellingen. Het kan gaan om grote theaterproducties, tentoonstellingen en festivals, maar ook om participatie in een theaterproductiebedrijf of een e-culture bedrijf. Dus van film tot opera, van houseparty tot website. PAKC biedt een financieringsvorm die nieuw is voor de culturele sector, naast de bestaande subsidiëring en sponsoring. Het kapitaal (ook wel venture capital genoemd) wordt ter beschikking gesteld in de vorm van risicodragende achtergestelde leningen en aandelen-kapitaal. PAKC zal uitsluitend investeren als de culturele ondernemer zelf ook substantieel financieel risico loopt (investeert of aandeelhouder is).
Eenmalige of kortdurende projecten zoals tentoonstellingen, toneelvoorstellingen en overige cultuurproducties zullen over het algemeen gefinancierd worden met winstdelende achtergestelde leningen. Veelbelovende culturele ondernemingen die een winstdoelstelling op lange termijn hebben, zoals terugkerende festivals, productiemaatschappijen en kunstadviesbureaus, komen in aanmerking voor participatie in het aandelenkapitaal. Dat zou eventueel aangevuld kunnen worden met een achtergestelde lening.
PAKC zal functioneren als een gewone participatiemaatschappij en uitsluitend op een risicodragende (winstdelende) basis investeren. Zij stelt daar-