ervaringen met de mimer Etienne Decroux in Parijs. Of over zijn verrompelende verovering van de door hem zo aanbeden schrijfster Inez van Dullemen. Of over zijn ontmoeting met de theaterberoemdheid Edward Gordon Craig. Of over de achtergronden van verscheidene van zijn ensceneringen. Steeds weer blijkt dat Erik Vos' personal computer nog altijd de lichtheid en puntigheid in zich heeft van een ganzenveer.
Het is een genot om in zijn vlotte woordkeuze en stijl te vernemen hoe in 1971 op de boerderij van het acteursechtpaar Christine Ewert en Carol Linsen in de Betuwe plannen werden gesmeed voor de oprichting van het gezelschap de Appel. Een vallende appel inspireerde tot de naamgeving. Spannend is het om te vernemen hoe hij samen met zijn vriend en zakelijk leider Aad Greidanus het voor mekaar kreeg om in 1963 in theater Carré ‘De Perzen’ van Aischylos op eigen risico te ensceneren. Het werd een eclatant succes.
Niet altijd is het hem zo voorspoedig gegaan. Hoewel een gevierd regisseur met diverse gastregies in Amerika, was hij in de jaren voor zijn artistiek leiderschap bij De Appel meer dan eens werkloos. Erik Vos creëerde in zo'n geval zijn eigen mogelijkheden, of het lot hielp hem een handje zoals in 1972 toen Hans de Roo, intendant van de Nederlandse Opera, hem vroeg Stravinsky's ‘Geschiedenis van een soldaat’ te regisseren.
Vooral wie nogal wat van zijn voorstellingen heeft gezien, met als onvergetelijke hoogtepunten ‘De Storm’, ‘King Lear’, allebei van Shakespeare, ‘Oresteia’ van Aischylos en ‘Mahagonny’ van Brecht/Weill, en wie veel van hem afweet - al is het maar van de talrijke interviews die hij in de loop der jaren heeft gegeven, zal dit boek lezen met de vreugde van de
‘L'Orfeo’ van Claudio Monteverdi in een regie van Erik Vos door de Nationale Reisopera - Foto Pan Sok.
herkenning en de voldoening van het verwerven van nieuwe inzichten.
Verwacht echter geen brede, noch diepgaande beschouwingen over de theaterontwikkelingen van de laatste decennia. Wel zijn de weerspiegelingen ervan te onderkennen in zijn persoonlijke bevindingen. (Wat niet wegneemt dat zijn inspanningen eveneens deel uitmaken van de hedendaagse theatergeschiedenis).
Over de Actie Tomaat bijvoorbeeld, die op de drempel van de jaren zestig het toneelbestel in Nederland revolutionair veranderde ten nadele van de toen bestaande repertoire-gezelschappen, houdt hij het kort. In november 1969 was hij als genodigde op de première van ‘Ernst Toller’ van Tankred Drost toen de