bundels beschikbaar in het Nederlands en Engels en kunnen de dichters tijdens het festival deelnemen aan twee vertaalprojecten, gewijd aan het werk van twee van de deelnemers.
Inmiddels vindt het jaarlijkse festival plaats onder verantwoordelijkheid van de Stichting Poetry International, waarvan Tatjana Daan sinds 1996 directeur is. Deze stichting is een zelfstandige literaire organisatie die zich ten doel stelt aandacht te vragen voor goede poëzie uit binnen- en buitenland en de internationale uitwisseling tussen dichters, poëzievertalers, -kenners en -liefhebbers te stimuleren.
Elk jaar nodigt de Stichting Poetry International een veertigtal dichters uit allerlei windstreken naar Rotterdam, van grote beroemdheden tot nieuwe talenten. Literaire kwaliteit, variatie, vernieuwing en reflectie vormen de uitgangspunten voor het programma, dat bestaat uit voordrachten, discussies, lezingen, interviews en interdisciplinaire projecten. Het festival brengt niet alleen een parade van de rijkdommen van de hedendaagse dichtkunst, maar geeft inzicht in nieuwe ontwikkelingen en interessante aspecten van de moderne internationale poëzie, en laat de verschillende opvattingen daarover aan bod komen in themaprogramma's. De dichters zijn gedurende de gehele week van het festival te gast en nemen deel aan verschillende evenementen, waardoor er volop gelegenheid is voor literaire ontmoetingen en uitwisseling van ideeën. Met de vertaalprojecten wordt deze uitwisseling extra gestimuleerd. De dichters worden ter gelegenheid van het festival - vaak voor het eerst - naar het Nederlands vertaald. De Nederlandse en/ of Engelse vertalingen worden tijdens de voordrachten simultaan geprojecteerd op een scherm. De publieksprogramma's vinden zowel overdag als 's avonds plaats op verschillende podia in de Schouwburg, en besluiten met live muziek in het theatercafé. Een speciaal programma is gewijd aan de C. Buddingh'-prijs voor de Nieuwe Nederlandstalige Poëzie. Deze prijs, groot ƒ 2.500,- (±45.000 BEF)
De Vier Tuoze Matroze tijdens hun optreden op het kinderfestival 1997.
wordt door een jaarlijks wisselende jury toegekend aan het beste poëziedebuut van het voorgaande jaar.
In 1999 werd in samenwerking met het Literair Productie- en Vertalingenfonds voor het eerst het al genoemde seminarprogramma georganiseerd voor een dertigtal buitenlandse poëzieuitgevers en -critici, met het doel het festival verder te ontwikkelen als belangrijke internationale ontmoetingsplaats voor poëzie. Dit seminarprogramma biedt daarnaast mogelijkheden om de aandacht voor de Nederlandstalige poëzie, die internationaal gezien op een hoog niveau staat, in het buitenland te vergroten.
Hoewel het festival in juni nog steeds het hart vormt van de Stichting Poetry International, is het al lang niet meer de enige activiteit. Zo organiseert Poetry elk voorjaar een festival voor leerlingen uit het basisonderwijs, in leeftijd variërend van acht tot en met twaalf jaar. Rond een wisselend thema wordt een gevarieerd, theatraal programma samengesteld, waarin dichters, acteurs en zangers optreden.
Daarnaast verzorgt Poetry in het najaar los van het grote festival incidenteel een internationaal poëzieprogramma, bijvoorbeeld rond de poëzie in een bepaald land. Daaraan nemen altijd ook Nederlandse dichters deel. Soms worden deze programma's gecombineerd met een vertaalproject, een special van een literair tijdschrift, of een boekuitgave. Recente najaarsprogramma's: ‘De nieuwe Petersburgers’ (1997) en ‘Nieuwe Ruimtes in de Zuid-Afri-