Overwinning of nederlaag?
De uitslag van 13 juni 1999 was er een van opluchting. Het aantal Vlaamse zetels in de Hoofdstedelijke Raad steeg van tien naar elf, het Blok slaagde niet in zijn poging om de instellingen te blokkeren, maar toch kon het zijn zetelaantal erin verdubbelen van twee naar vier.
Het Blok ging in alle kantons vooruit, tenminste voor het Brussels parlement. Bij de verkiezingen voor Kamer, Senaat en Europa moest het Blok in Brussel zelfs licht stemmenverlies incasseren. Er was dus wel degelijk een Demol-effect, maar het bleef beperkt tot de louter Brusselse verkiezingen. Van een echte dijkbreuk was hoegenaamd geen sprake en met zeven zetels tegen vier kunnen de andere Vlaamse partijen het Blok opnieuw in de oppositie laten. Keerzijde van de medaille is dat CVP en de twee kartels SP-Agalev en VLD-VU front moeten vormen en dat het Blok als enige oppositiepartij overblijft. Dat zou op middellange termijn wel eens zuur kunnen opbreken.
Negatief is ook dat de democratische Vlaamse partijen in Brussel geen of nauwelijks stemmenwinst boeken. Het Blok is de enige Vlaamse partij die electoraal goed scoort. Zonder twijfel heeft de extreem-rechtse formatie met Johan Demol een deel van het Franstalig kiezerscorps bekoord. In het kanton Anderlecht gaat het Blok met 2,3 procent vooruit, in Molenbeek met 2,2 procent, in Brussel met 2,1 procent en in Schaarbeek met 1,7 procent. Het gaat niet toevallig om Brusselse gemeenten die met verkrotting, verloederde wijken en armoede te kampen hebben. Net zoals in andere steden aast het Blok vooral op dat segment van de kiezers, dat zijn eigen angsten en bestaansonzekerheid toeschrijft aan de komst van migranten. Het Blok profiteert met andere woorden ten volle van de duale samenleving.
Positief in de uitslag is wel dat de extreme Franstaligen, met het FDF op kop, niet langer alle Vlamingen kunnen beschuldigen van racisme of fascisme. De democratische Vlamingen hebben standgehouden. Belangrijker nog is dat het rijke en bruisende Vlaams sociaal-cultureel leven in Brussel zich actief gemengd heeft in de verkiezingsstrijd om een dam op te werpen tegen het Blok. Die Vlamingen willen, samen met de Franstaligen, van hun gewest een leefbare stad maken en de culturele verscheidenheid erkennen. Veel tijd is er nochtans niet. Volgend jaar in oktober zijn er belangrijke gemeenteraadsverkiezingen. Het Blok hoopt, wederom met Demol, vrij massaal de negentien gemeentehuizen binnen te trekken. De democratische Vlamingen van Brussel moeten zich opmaken voor een nieuwe strijd.