in de bananenrepubliek Perugona met een watervliegtuig komt halen heel erg spannend, net als de achtervolgingen waarbij Abeltje er op zijn skateboard vandoor gaat. ‘Lekker veel actie. Dat is weer eens wat anders dan letters lezen in een boek’, aldus nog Jonathan.
Met deze nieuwe, peperdure Nederlandse speelfilm werd nu pas voor het eerst een boek van de beroemde schrijfster Annie M.G. Schmidt naar het grote scherm getransponeerd. Zij schreef het inmiddels klassieke kinderboek Abeltje reeds in 1953 en vertelde daarin over de fantastische avonturen van liftjongen Abeltje, die op een bepaald moment op het ‘verboden knopje’ duwt, daardoor met de lift (mét daarin een aantal klanten) dwars door het dak van warenhuis Knots schiet en vervolgens zowat de hele wereld rondvliegt. Zo komt het gezelschap onder meer terecht in New-York en ook in het (fictieve) Zuid-Amerikaanse land Perugona.
Net zoals veel van haar andere boeken werd Abeltje in de jaren '50 bijzonder populair bij het jonge leespubliek, omdat de frisse avontuurlijkheid, de anarchistische humor en de prettig gestoorde chaos van haar verhalen zo scherp contrasteerden met de Hollandse kneuterigheid van die tijd. En die frisheid hebben haar boeken blijkbaar nu nog steeds. Zo schreef De Morgen-recensent Bert van Molle naar aanleiding van de zoveelste herdruk van Abeltje onlangs dat ‘elke aankomende kinderboeken- of jeugdboekenauteur misschien wel bij wet verplicht moet worden om het hele oeuvre van Annie M.G. Schmidt te lezen en te doorgronden.(...) Vaart, verrassingen, verteltechniek, verzinkunst, vlotheid, ze zijn er allemaal. Puntigheid van dialogen ook. En onderliggend het voortdurende optimisme van de schrijfster, zodat de tekst misschien niet zichtbaar, maar voelbaar blijft glimlachen.’
Annie M.G. Schmidt werd in 1911 geboren en was een literaire laatbloeier. Haar eerste bundel kindergedichten En wat dan nog? publiceerde ze pas toen ze reeds 39 jaar was. Maar toen was er geen houden meer aan. Ze schreef kinderboeken, de immens populaire Jip en Janneke-verhalen in Het Parool, musicals (zoals Heerlijk duurt het langst en Foxtrot), radioseries en televisiefeuilletons (zoals De familie Doorsnee en Ja zuster nee zuster. Ze kreeg talrijke onderscheidingen (zoals de Nederlandse Staatsprijs voor Jeugdliteratuur en de internationale Hans Christian Andersenprijs) en werd in '87 bekroond met de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre. Daarmee werd ze, eigenlijk een beetje tegen haar zin, ingelijfd bij de ‘serieuse’ literatuur.
Toen zij in mei '95 op 84-jarige leeftijd overleed, was zij zonder twijfel de meest bekende, meest geliefde en wellicht ook meest gelezen auteur van Nederland. Haar sterfdatum 20 mei is inmiddels uitgeroepen tot Annie M.G. Schmidt-dag. Op scholen wordt dan, door bekende en minder bekende Nederlanders, voorgelezen uit het werk van de schrijfster. Kerkklokken spelen haar liedjes en kinderboekenwinkels besteden dan extra aandacht aan haar.
De film Abeltje werd geregisseerd door Ben Sombogaart en geproduceerd door Burny Bos. Beide filmmakers hebben reeds vaker samengewerkt, o.m. aan een driedelige televisiedocumentaire over... juist, Annie M.G. Schmidt. Burny Bos begon bijna dertig jaar geleden zijn loopbaan als onderwijzer, maakte vervolgens kinderprogramma's voor de AVRO-radio, werd een gevierd jeugdboekenschrijver, zette de jeugdafdeling van de VPRO-televisie op poten en besloot zo'n negen jaar geleden zijn eigen productiehuis Bos Bros. op te starten, waarmee hij intussen een stevige internationale reputatie heeft verworven. Van zijn kant is Ben Sombogaart zowat dé Nederlandse specialist op het gebied van jeugdfilms (en de bijhorende televisieseries). Enkele bekende titels zijn Mijn Vader woont in Rio en Het Zakmes uit '91, met de toen nog piepjonge Olivier Tuinier in de hoofdrol.
De verfilming van Abeltje werd reeds in de herfst van '94 in de Nederlandse kranten aangekondigd, maar uiteindelijk heeft het tot eind '98 geduurd voordat het project helemaal klaar was. Inmiddels was het jonge Nederlandse kindsterretje Olivier Tuinier, die indertijd voor de titelrol genoemd werd, dus te oud geworden en is hij nu vervangen door Ricky van Gastel. Nog eerder waren al diverse pogingen ondernomen om uit het kinderboek Abeltje een filmscenario te puren, maar om een of andere reden mislukten die allemaal. Toen besloten producent Burny Bos en regisseur Ben Sombogaart zich over de adaptatie te ontfermen en dát lukte toen wel. Zij konden het scenario echter niet door Annie M.G. Schmidt laten lezen, want de bejaarde schrijfster was op