ijsberg. Het WWW forum voor beginnende schrijvers en dichters verzorgt een uitgebreide bloemlezing van nog ongepubliceerde verhalen en gedichten.
Een andere mogelijkheid om te publiceren kan via de digitale literaire periodieken. Zij hebben een lagere kwaliteitsdrempel dan de bekende en erkende literaire tijdschriften. Soms zijn het experimentele, op jongeren gerichte tijdschriften. Een voorbeeld daarvan is Sampel, een Belgische tijdschrift dat ‘pulp durft opzoeken en dat dissidenten bundelt’. Meer gevestigde tijdschriften zijn onder meer Meander, Opkamer en Mondzeer en Reuzenkreeft.
Een tijdschrift dat zich meer op de wetenschappelijke kant van de literatuur richt, is Neder-L, een van de oudste neerlandistische internet initiatieven. Een overzicht van symposia en evenementen en de index van de culturele tijdschriften maakt het interessant. Neder-L is een uitzondering. De neerlandistiek is op het internet niet best vertegenwoordigd. Opvallend is dat de best verzorgde site afkomstig is van de vakgroep Nederlands uit Wenen. Hier vinden we onder meer een mooi vormgegeven documentatiecentrum over in het Duits vertaalde Nederlandse literatuur, audiobestanden met gedichten voorgelezen door Henk van Ulsen en een uitgebreide pagina over de Geschiedenis van het Nederlands. Die laatste pagina probeert bijvoorbeeld een antwoord te vinden op de vraag waarom zoveel Vlamingen moeilijkheden hebben met hun taal.
Langzaam beginnen de neerlandici wakker te worden. In Amsterdam zijn wat initiatieven gestart en ook op de Leidse universiteit begint het internetgebruik vorm te krijgen. Het meest aardig is het Theatrum Biblicum http://www.let.data/Dutch/dutch.htm met een inventarisatie van thema's uit het Oude en Nieuwe Testament. Over elk onderwerp vermeldt de site Nederlandse en Engelse literaire werken waarin het thema voorkomt. Zo is het eenvoudig na te gaan dat de doop van Christus terug te vinden is bij Van Leeuwen, Gezelle en Vondel.
Veelbelovend, maar nog in aanbouw zijn de sites van het Constantijn Huygens instituut, het Letterkundig museum en het Electronic Text Center Leiden. Dit laatste project wordt aangekondigd als een groot archief van (historische) teksten. De proefpagina over Belle van Zuylen bevat informatie over haar leven en een selectie uit het werk. Verder gevorderd is de Koninklijke Bibliotheek. Naast de mogelijkheid om titels op te zoeken, is het ook mogelijk om de rijkelijk geïllustreerde expositie ‘Honderd hoogtepunten uit de Koninklijke Bibliotheek’ te zien.
Scholieren zullen het internet graag gebruiken als uittrekselregister. Via de Digitale School, het Pauzeweb en het Biblioweb is vrij simpel aan een overzicht te komen van nationale en internationale literaire werken. Sommige kranten, zoals De Standaard en het Brabants Dagblad geven ingangen naar recensies.
De Nederlandse Letteren is de beste wijze om de surftocht te beginnen. Maar er zijn andere mogelijkheden. Het NL-menu Literatuur http://www.nl-enu.nl/nlmenu/kucu/lite.html geeft een willekeurige opsomming van sites, variërend van een Amsterdamse pagina over Dromen & demonen tot de Nederlandse Franz Kafka-Kring en de Niet-erkende Gerard Reve Pagina. Lang niet alles van het NL-menu is bij Wesselman te vinden. Ook is het via het NL-menu makkelijk om een overzicht te krijgen van de kranten, tijdschriften en uitgaanscentra.
Wil de surfer informatie over één bepaalde schrijver hebben, dan is het aan te raden zelf de digitale straten af te schuimen. Daar bestaan verschillende zoekprogramma's voor. Altavista http://www.altavista.com gaf op Willem Elsschot niet zes, maar honderd verwijzingen. Daaronder de bij de Nederlandse Letteren ontbrekende Elsschot homepage met zeer veel informatie over de schrijver en zijn werk.
Ries Agterberg