lie Ruppin geeft; Eva, die na de oorlog naar Californië is verhuisd en die in bezit is van het vergeten album en enkele foto's; en tot slot de verteller in de onverwachte rol van internationale koerier. Via Eva ontmoet ze ook Attie Stele-rius, in wier huis de familiebezittingen vijftig jaar lang waren opgeslagen. Namens Eva bezoekt de verteller dat huis verschillende malen om de inboedel te bekijken. Elke ontmoeting tussen de vrouwen roept nieuwe herinneringen op, waardoor hun band bijna die van verre familieleden wordt.
In zekere zin is de roman zowel een voortzetting, als afronding van Minco's verhaal ‘De dag dat mijn zuster trouwde’ (1970) dat eindigt met de emblematisch betekenisvolle verlepte bloemen van het bruidsboeket dat in de vuilnisbak gegooid wordt en de ondergang van het bruidspaar voorspelt. Maar waar de vuilnisbak in ‘Trouwde’ vooruitwijst naar het onontkoombare graf-evenals aan het slot van Deval-wijst het bewaard gebleven album er als het ware op dat Betties leven met haar dood nog niet geheel afgesloten was. De verteller herinnert zich hoe ze Betties taxi naar het station heeft achtervolgd en nog net op tijd was om haar album te overhandigen dat ze had achtergelaten. Ze zou haar zus en het album niet meer zien - tot nu. In het beeld van het album brengt Minco verleden en heden samen in een continuüm dat vrij is van de schuld van de overlevende die in haar andere oorlogsverhalen vaak zo'n grote rol speelt. Wanneer ze Eva accepeert als vervangende ‘zuster’, lijkt ze er tevens in te slagen zich te verzoenen met het lot van haar eigen zuster.
In de roman keert een groot aantal vertrouwde thema's en motieven terug: de huizen, bewoond en verlaten, in heden en verleden; de statige familiefoto's; de tekeningen van Bettie;
de straten en treinrails die zowel afscheid als (soms) terugkeer symboliseren; de nadruk op beschikking die zich vermomt als toeval; de herinnering aan familieleden - hier vertegenwoordigd door de familie Ruppin; het omvattende probleem van identiteit, zoals dat in De glazen brug en ‘Terugkeer’ wordt uitgewerkt; de onfatsoenlijke rol van de zogenaamde ‘bewariërs’ van de Joodse bezittingen, zoals in ‘Het adres’; en natuurlijk de overheersende rol van de holocaust die jaren en continenten omspant, en de uitdaging om zich te verzoenen met deze historische en persoonlijke tragedie.
Nagelaten dagen is meer dan een hernieuwde verwoording van het lot van de familie Minco. De grenzen van de plot worden hier aanzienlijk