Sam Dillemans, een geboren schilder
De kunstschilder Sam Dillemans (º1965, Leuven) is een jong talent dat zich al duidelijk profileert in het landschap van de Vlaamse beeldende kunst. De meeste Vlamingen hebben een sterk picturaal vermogen. Bovendien is een bepaalde zin voor theatraliteit, dramatiek en emotionaliteit de Vlaamse volksaard niet vreemd. Deze eigenschappen vinden we ook terug in de beeldende kunst. Dat is eveneens het geval bij Sam Dillemans.
Een rechtlijnige en klassieke opleiding heeft deze jonge kunstenaar nooit gehad en ook nooit gewild; daar was hij te ongedurig voor. Hij zwierf van de ene kunstacademie naar de andere om te doen wat hij het liefst deed: werken naar levend model. Uiteindelijk heeft hij zijn meesterproef afgelegd aan de academie van Tourcoing en dat leverde hem het diploma op waarmee hij kon lesgeven. Hij is nu tekenleraar aan de Koninklijke Academie
Sam Dillemans, ‘Anja’, 1994, olie op doek, 115 × 85 cm.
voor Schone Kunsten in
Antwerpen, de stad waar hij leeft en werkt.
Zijn eigenlijke initiatie en vorming nam hij zelf ter hand door het intensief bestuderen en kopiëren van grote voorbeelden als Rembrandt, Van Gogh, Soutine en Max Beckmann. Van hen leerde hij de vormentaal en de plastische techniek. Maar vooral was hij geboeid door de manier waarop zij met de verfmaterie omgingen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Dillemans' schilderijen gekenmerkt worden door dikke verflagen. Verschillende kleurlagen worden over elkaar heen aangebracht, waardoor een zinnelijke, haast tastbare ervaring ontstaat. Die opeengestapelde lagen zijn voor hem noodzakelijk, omdat hij daardoor systematisch de kleuroppervlakten elimineert, waardoor het eindresultaat donkerder, soberder en fundamenteler wordt. Niettemin blijven de onderliggende kleuren hier en daar zichtbaar en het op die manier ontwikkelde chromatische effect geeft diepte aan het schilderij. De dikte van de verfmassa draagt er bovendien toe bij dat er een licht/schaduweffect tot stand komt, waardoor een surplus aan picturaliteit ontstaat. Aangezien Dillemans een figuratief schilder is die hoofdzakelijk portretten en naakten tot onderwerp kiest, heeft het overschilderen nog een bijkomend effect: de overtollige anekdotische randelementen verdwijnen en de volle aandacht richt zich op het basisonderwerp.