‘Repos ailleurs’
Met de herdenking van de 400ste verjaardag van het overlijden van Philips van Marnix, heer van Sint-Aldegonde (1540-1598) in het vooruitzicht, verschijnt het derde deel van zijn briefwisseling. Deze kritische uitgave die vijf volumen moet tellen, biedt aan de geïnteresseerde historicus alle bewaarde brieven in de oorspronkelijke taal. De brieven worden historisch gesitueerd, uitgebreid samengevat en voorzien van noten. Een index nominum sluit elk deel af. Marnix schrijft in het Latijn, het Frans, het Nederlands, het Duits, het Spaans en het Italiaans.
Zo bedient de diplomaat zich van het Frans als hij aan de Staten-Generaal en zijn broodheer Willem van Oranje schrijft. Aan persoonlijke vrienden - humanisten - en over theologische kwesties schrijft hij in het Latijn. Alle bewaarde brieven aan Robert Dudley, graaf van Leicester zijn in het...Italiaans geschreven. In deel III is slechts één brief in het Nederlands opgenomen. Het epistel, gericht aan de burgemeesters en schepenen van de stad Vlissingen, is opmerkelijk omdat het de tolerantie van Marnix toont: hij vraagt de magistraat om vrijlating van ene Claes Meyngaerts, die wegens ‘eenige injurieuse’ woorden tegen Marnix in de gevangenis is gegooid (p. 159).
Marnix is de ‘gentleman-calvinist’ genoemd, ‘een intellectueel in de politiek’ (Jan Romein). Tijdens de jaren 1579-1581 is hij vooral rechterhand van Oranje. Geen staatsman, maar de onmisbare steunpilaar die de staatsman mogelijk maakt. Marnix dient loyaal een persoon en een zaak, ‘le service du publicq’ (p. 164). Hij volgde daarmee de roeping van zijn familie die behoorde tot de lagere adel. Indien daarom gevraagd, legitimeert de ‘penvoerder van de opstand’ in een brief aan Oranje de revolte als het rechtmatig verzet van de Staten tegen een tiran (‘un oppresseur de la patrie et ennemy juré et irréconciliable de tous les serviteurs de Dieu et de leur chief Jésus Christ’ (p. 149)). Als de Staten-Generaal de prins die hun ter verdediging en bescherming wordt aangeboden, nu afwijzen, tonen ze zich ondankbaar jegens God die hen juist van de tirannie (‘le joug d'une misérable vile servitude de Babylone’ (p.149)) wil bevrijden.
Marnix bemiddelt, onderhandelt en probeert radicale Gentse calvinisten en Malcontenten te matigen. Hij reist naar Frankrijk om de hertog van Anjou, de broer van de Franse koning Henri III, voor de opstand te winnen. Eind 1581 verblijft hij met Anjou aan het Engelse hof en is er getuige van aanslepende huwelijksonderhandelingen tussen de hertog en de 48-jarige koningin Elisabeth. Hij verveelt er