In exact dezelfde periode is in de Nieuwe Kerk aan de Dam te Amsterdam een tentoonstelling te zien over Catharina de Grote. Opnieuw is de Hermitage de belangrijkste bruikleengever. Visueel hoogtepunt is hier de gouden staatsiekoets van keizerin Catharina. Verder zijn er in Amsterdam twee exposities over hedendaagse Russische kunst te zien (Kunstcentrum Narthex, 14 september 1996-15 maart 1997; Stedelijk Museum, eind 1996-februari 1997) en een expositie in het Geelvinck Hinlopen Huis over Russische decoratieve kunst uit de zeventiende tot de negentiende eeuw.
De stad Rotterdam, die een stedenband heeft met Sint-Petersburg, brengt in maart en april 1997 vooral Russische muziek en ballet. Maritiem Museum Prins Hendrik richt er een expositie in met scheepsbouwkundige boeken uit de zeventiende eeuw en kaarten van het oude Sint-Petersburg uit eigen collectie. Verder bestaan er nog plannen voor een expositie over de ontwikkeling van de architectuur in Sint-Petersburg.
De contacten die Peter de Grote had met de Nederlandse regering (de Staten-Generaal) vormden het minst succesvolle deel van zijn bezoek. Geen wonder dan ook dat in Den Haag het accent niet op Peter de Grote zal liggen. Het Haags Historische Museum exposeert materiaal uit het Pushkin Museum in Moskou en uit het Haagse Koninklijk Huisarchief (1 februari-4 mei 1997). Thema vormen de relaties tussen de vorstenhuizen van Oranje-Nassau en de Romanovs. Net als in Rotterdam zal er in Den Haag verder in 1997 ook naar Rusland verwijzende muziek te beluisteren zijn.
Naast deze exposities vinden-vooral in Sint-Petersburg - nog talloze andere manifestaties plaats. Die variëren van vlootbezoek met militair vertoon en wetenschappelijke symposia tot een Nederlands filmfestival en uitwisselingen van hedendaagse muziek, theater en jeugdcultuur. Zo treden bijvoorbeeld Mini & Maxi op in Sint-Petersburg en zal de Nederlandstalige rockgroep De Dijk door Rusland toeren. De teksten van De Dijk-zanger Huub van der Lubbe worden gepubliceerd in een Russische vertaling.
Minder cultureel - maar zeker zo sterk in de geest van Peter de Grote - zijn de evenementen waarbij de economie centraal staat. Zo is er een symposium over de financiële marktenstabiliteit en samenwerking op financieel en economisch gebied, en verrees in september 1996 in Petersburg een ‘Holland dorp’. Tegen het decor van Amsterdamse gevels, een windmolen en tulpen, en bij de klanken van een draaiorgel, zal Nederland daar tonen wat het allemaal te koop heeft.
Lauran Toorians
Informatie: Stuurgroep Peter de Grote Manifestatie 1996-1997, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Postbus 20061, 2500 EB 's-Gravenhage, tel. +(0)70-348.47.69