Eindelijk een CAPES voor het Nederlands
Francis Persyn, inspecteur Nederlands in Frankrijk, had goed nieuws voor de aanwezigen op de 49ste Frans-Vlaamse cultuurdag in Waregem op zondag 22 september 1996. Eindelijk heeft het vak Nederlands in Frankrijk een eigen CAPES (Certificat d'Aptitude au professorat de l'enseignement du second degré) gekregen. Dat is een nationaal vergelijkend examen, waarvoor men moet slagen om in Frankrijk een vaste benoeming te krijgen als leraar. Tot nu toe kon dus iemand die alleen Nederlandse les gaf geen vaste aanstelling krijgen en deze handicap straalde af op de status van het schoolvak Nederlands. Vanaf 1998 komt hierin dan verandering. Goed nieuws, maar in feite zal er weinig veranderen, want het aantal posten dat in het CAPES aangeboden wordt, is afhankelijk van de behoefte op het terrein en die is op dit ogenblik nog erg beperkt. Maximaal 0,2% van alle leerlingen van de Académie de Lille (de hoogste onderwijs-instantie in Noord-Frankrijk) volgt Nederlands op school. Hoopvol is wel dat het Nederlands van alle minder verspreide talen de enige is die op een groeiend aantal leerlingen kan rekenen. Door het invoeren van het CAPES staat het Nederlands op dit ogenblik dus wel op gelijke voet met de meeste andere schoolvakken in Frankrijk, maar Francis Persyn benadrukte dat het een historische vergissing zou zijn nu te denken dat het doel bereikt is. Er blijft nog heel wat veldwerk te doen.
Hierbij kan het Komitee voor Frans-Vlaanderen verder een rol spelen. Dankzij het door het Komitee georganiseerde ‘vrije cursussen’ Nederlands brengt het jaarlijks zo'n vijfhonderd mensen in contact met de Nederlandse taal. Op dit ogenblik organiseert het KFV lessen Nederlands voor 34 verschillende groepen in 18 gemeenten. Het heeft daarvoor een dertigtal leraren beschikbaar die tegen een bescheiden onkostenvergoeding enkele uren per week Nederlandse les geven. Ook in de onmiddellijke toekomst zal de ontwikkeling van de Nederlandse taal in Noord-Frankrijk mede bepaald worden door het veldwerk van een dynamische en politiek onafhankelijke vereniging als het Komitee voor Frans-Vlaanderen.
Zonder twijfel wilde de Vlaamse minister van cultuur, Luc Martens, door zijn aanwezigheid op de 49e Frans-Vlaamse Cultuurdag zijn respect uitdrukken voor het werk van het KFV