wone periode: twee uur van het jaar (een oxy-moron? Wat is het hart-zijn en het verlies-zijn? Wat is de ontraadseling van om / en om? Wat is er gebeurd tussen de eerste en de laatste regel, zodat de vorm veranderd is?
In 1993 verschenen Eeuwig is nu (Leuvense Schrijversaktie), een keuze uit de vroegere gedichten, en nieuwe van 1980-1993. In de nieuwe gedichten zijn het de beelden die treffen:
soms schrijlings over elkaar
in 't geheugen van 't gemoed.
Het geheugen van het gemoed: een juiste en nieuwe verbinding, maar de vorm is verbrijzeld door het verdriet:
Maar de ziel? gaat te keer
als de jakhals bij ontij,
Het geloof is verloren, dus is de vorm gebroken: de vorm is de Wet, het super-ego. Er blijven nog brokken: het janken van jaren, de ziel gaat te keer als de jakhals bij ontij: ja - ja - ja huilt het - wanhopig tegen het neen van het ongeloof.
maar wie smeet mij liefdes graf toe?
De dood is nu zo nabij, en de ziel heeft al haar troost verloren:
En dan, tegen alle leegte, tegen alle niets in, ontstaat een finaal, krachtig, weerbaar gedicht, dat de vorm dwingt, een existentiële kreet, die toch zich onderwerpt aan de wet:
Uit alle hoeken van het zijn
laat nood óver aan nood -
niet langer, niet verder:
Het oude geheim is teruggevonden: de directste rijmen, de meest essentiële, de onscheidbare: ster/ver, vrij/dichtbij, dood/nood. Ook het metrum heeft zijn eigen ritme teruggevonden. Het klinkt als de triomfkreet van een geredde, zich nog losworstelend uit de weerstanden, uit de laatste boeien, eindelijk zeker van zichzelf.
Met het essentiële heeft Gabriëlle Demedts zich altijd beziggehouden: liefde, leed, levensvragen. Wij, in ons kleine Vlaanderen, waar nauwelijks nog een dichteres overblijft, moeten haar eren door haar goede gedichten te onthouden en als een erfgoed vruchtbaar te maken.
Christine D'haen
Bibliografie:
|
gabriëlle demedts, Verzamelde gedichten, Orion-Colibrant, Brugge, 1979, 142 p.
|
gabriëlle demedts, Eeuwig is nu, Leuvense Schrijversaktie, Leuven,1993. |