Een visuele echoput
De beeldhouwster voltooide in 1995 haar vier
Oriëntatiespiegels (aluminium en perspex, 35 × 240 × 110 cm), die, net als de
Echo's in principe eindeloos kunnen worden uitgebreid. Er valt een tegenstelling te constateren tussen het
Mieke van den Hoeven, ‘Echo's’, 1993-1994, multiplex, potlood, transparante lak, 150 × 15.000 × 5.000 cm, colletie kunstenaar.
perfectionisme van hun uitvoering en de schots en scheve manier waarop ze in de ruimte staan. De grote constructie in
Baarn liet in zijn diagonale stand dezelfde tegenstelling zien. Deze informele opstelling vormt een tegenwicht voor de zeer doordachte constructie. Bovendien geeft de diagonale stand beide werken een meer dynamisch karakter. Wie van bovenaf op het gekleurd perspex van de
Oriëntatiespiegels kijkt, ziet sobere architectonische lijnen weerspiegeld. In deze visuele echoput worden de lijnen vervormd en weerkaatst. Het is vooral dit lijnenspel dat
Oriëntatiespiegels verbindt met
Echo's.
In 1996 is Mieke van den Hoeven bezig met het realiseren van een camera obscura waarin de bezoeker kijkervaringen kan verzamelen. Met de ronde ruimte beschermend om hem heen kan hij naast elkaar de empirische werkelijkheid waarnemen en die welke gemanipuleerd wordt door middel van een transparante tekening, een plattegrond van een landschap. Zo moet het denkbeeldig landschap concurreren met het werkelijke.
De architectuur is voor Mieke van den Hoeven steeds een middel om visuele ervaringen gestalte te geven. Als zij bezig is met dit proces moet zij voortdurend kiezen tussen haar neiging om alle gegevens rationeel te bepalen en anderzijds haar voorkeur voor een snelle, intuïtieve beslissing. Zo blijft zij woningen bouwen voor het verbeeldingsrijke kijken.
José Boyens