Tjok Dessauvage, ‘Schriftuur’.
sluit heb je een groter oppervlak om op te werken, is de vormelijke aanwezigheid sterker. De beweging gaat meer rondom, en niet naar binnen.’ Soms zit er nog een kleine holte in het midden: het is het vitale centrum van elk minimalistisch universum, waarin de beweging ‘gekeerd’ wordt. En dat leidt naar een grote verstilling, een inertie.
Met zijn meer recente werk lijkt Dessauvage op ingenieuze wijze de cirkel van de keramiekkunst weer rond te maken: de pot wordt als informatiedrager gesublimeerd. ‘Keramiek is de belangrijkste informatiebron over het verleden. Ga je naar een tentoonstelling van een of andere antieke cultuur, dan zijn het de pot- en kleischerven die het beeld overheersen. Met de tekeningen en figuren op die keramiekscherven kennen we belangrijke mensen uit de geschiedenis, weten we hoe ze zich kleedden enzovoorts. Dat is puur toeval, want klei is vuurbestendig en bijvoorbeeld hout of textiel niet. Van hout- of textielrelicten is dan ook veel minder bewaard gebleven. Klei is tegelijk makkelijk te manipuleren en overvloedig aanwezig op alle continenten, het is eigenlijk het DNA van de kunst. Alle mogelijke abstracte en figuratieve vormen uit alle mogelijke culturen zijn langzaam naar een synthese gegroeid.’ Naar die synthese streeft ook Dessauvage. Neem een werk als Window - Japanese Pottery Relic: zestien strak in het gelid staande gesloten potstructuren werden bedekt met een fotografisch frame in de vorm van een raam. Het zijn fragmenten van foto's van oude Japanse keramiekscherven, borden en potten. ‘Nieuwe’ kunst als drager van ‘oude’ informatie, met hetzelfde materiaal gecreëerd.
Voordat de keramist de vrijheid bereikt om met het materiaal te kunnen werken zonder door technische beperkingen gehinderd te worden, moet een hele weg worden afgelegd. Tjok Dessauvage heeft bijvoorbeeld talloze glazuurtechnieken bestudeerd, zonder die praktisch te gebruiken, want glazuur komt in zijn werk haast niet voor. Maar hij wil in zijn creaties door geen