Het eenenveertigste Algemeen-Nederlands Congres
Op 7 mei 1994 vond in het Provinciehuis te 's-Hertogenbosch het eenenveertigste Algemeen-Nederlands congres plaats. De Stichting Algemeen-Nederlands Congres fungeert als overlegplatform voor ongeveer 200 Nederlandse en Vlaamse organisaties die belangstelling hebben voor concrete grensoverschrijdende samenwerking. De stichting telt een groot aantal werkgroepen, die om de vijf jaar samen hun conclusies bekend maken tijdens een algemeen congres.
De openingstoespraak van Mevrouw J.L.M. Baartmans, voorzitter van de Stichting Algemeen-Nederlands Congres, werd gevolgd door een lezing van Tweede-Kamerlid Eric Jurgens over grensregio's in Europa. Het centrale deel van het programma bestond uit de verslagen van de veertien werkgroepen. De namen van deze werkgroepen zijn illustratief voor de brede culturele en maatschappelijke belangstelling van de Stichting. In willekeurige volgorde noemen we enkele onderwerpen: grensverkeer, boek, cultureel erfgoed, Franse Nederlanden, media, onderwijs, universiteit en wetenschap, toerisme, volksontwikkeling, volkscultuur, migrantenbeleid, leefmilieu, geneeskunde en buitenlands beleid.
De woordvoerders van de werkgroepen werden geïnterviewd door Geert van Istendael en Michaël Zeeman. Hun kritische vraagstelling zorgde ervoor dat de aandacht niet alleen uitging naar concrete resultaten, maar ook naar lacunes en fouten in het huidige beleid. Enkele woordvoerders betreurden het dat hun voorstellen stuiten op onverschilligheid of manifeste onwil in de politieke en ambtelijke wereld. Uit de ‘Discussieteksten’ en de ‘Proeve van inventaris 1990-1994’ die alle congressisten ontvingen, blijkt dat er nog tal van problemen onopgelost zijn. Het loonverlies waarmee de Vlaamse grensarbeiders in Nederland te maken hebben door een unilaterale aanpassing van de sociale zekerheid en het belastingsstelsel is maar een van de vele voorbeelden van een eng, nationaal beleid. In het voorjaar van 1994 leverde een onderzoek naar de bankkosten aangerekend bij een overschrijving naar het buitenland eveneens onthutsende resultaten op.
Toch waren er ook positieve geluiden te horen. Mede onder invloed van de Europese ‘Euregiopolitiek’ werken de grensprovincies over het algemeen meer samen dan voorheen. Dit geldt niet alleen voor de provincies aan de Nederlands-Vlaamse grens, ook de samenwerking tussen de provincie West-Vlaanderen en de Franse departementen Nord-Pas-de-Calais is duidelijk verbeterd. Concrete positieve ontwikkelingen werden onder meer gemeld door de werkgroep ‘geneeskunde’. Zo wordt de MUG-helicopter van het AZ Sint-Jan in Brug-