Nieuwe wegen voor de nieuwe muziek
Er is hoop voor de hedendaagse muziek. De jonge muze heeft zich niet alleen in Vlaanderen een vaste plaats veroverd in de programmatie van bolwerken als het Paleis voor Schone Kunsten, de Singel en onze beide operahuizen; in '92 werd aan de faculteit van Musicologie van de Leuvense universiteit ook een aparte leerstoel Nieuwe Muziek opgericht.
‘In het dichten van de kloof tussen publiek en hedendaagse muziek spelen de musicologen een belangrijke rol’, aldus initiatiefnemer Prof. dr. Mark Delaere.
Inderdaad, met de uitvoering van recente en minder recente muziek is de kous niet af. Gevoelig zijn voor de actuele cultuur vereist ook de nodige informatie en het nodige inzicht.
Met dit doel voor ogen trok de K.U. Leuwen componisten aan met internationale uitstraling en met een brede visie op de diverse twintigste-eeuwse schrijftechnieken.
Na het onverwachte overlijden van Karel Goeyvaerts, de eerste titularis van de ABB-leerstoel, was het zoeken naar een andere, markante persoonlijkheid uit eigen land.
De uit Malmédy afkomstige componist Henri Pousseur heeft enkele maanden geleden de taak op zich genomen om het werk van zijn collega voort te zetten.
Evenals Goeyvaerts heeft Pousseur een kardinale rol gespeeld in de zoektocht naar nieuwe technieken in de jaren vijftig. Samen met figuren als Boulez, Berio, Stockhausen en Ligeti wordt hij gerekend tot één van de belangrijkere componisten van de laatste helft van deze eeuw.
Op zichzelf is de inwijding in de twintigste-eeuwse muziek geen volstrekt nieuwe realiteit voor de Vlaamse student musicologie.
Door het onderricht van Prof. dr. Herman Sabbe had de Rijksuniversiteit Gent voordien al een echte reputatie opgebouwd.
Nieuw is echter wel de formule die door de Leuvense faculteit wordt gehanteerd: het introduceren van de student in het atelier van een vooraanstaand componist.
De recente muziekgeschiedenis wordt op die manier van binnenuit benaderd. Dit is een dimensie die alleen met studiewerk in bibliotheken nooit kan worden bereikt, aldus Mark Delaere.
Officieel heet de cursus Analyse van de muziek sinds 1945. De leerdoelen kunnen als volgt worden omschreven: verruiming van de muzikale horizon, verdieping van de kennis, verhoging van de affiniteit met de hedendaagse muziek en het aanscherpen van vaardigheden op het gebied van muziekanalyse en historische interpretatie.
De concrete invulling van al deze doelen wordt echter bepaald door het temperament en de persoonlijkheid van de titularis in kwestie. Goeyvaerts ging vooral uit van intuïtie en esthetische beleving; Pousseur daarentegen gaat meer analytisch en theoretisch te werk.
Ook in het academische midden blijft de componist zijn creatieve taak vervullen. Daarom is Henri Pousseur niet alleen titularis van de leerstoel maar tevens ‘composer in residence’.
Dit houdt in dat hij in opdracht van de Leuvense faculteit een aantal composities zal realiseren. Het betreft een kamermuziekwerk, dat gecreëerd zal worden tijdens de tweede editie van het Nieuwe Stemmen Festival (1995) en een grootschalige compositie voor kamerorkest waarvan de première zal worden verzorgd door de Beethoven Academie o.l.v. Jan Caeyers op het openingsconcert van het academiejaar 1995-'96.
In het dossier dat werd samengesteld n.a.v. de benoeming van Henri Pousseur als nieuwe titularis, lezen we het volgende: ‘Zonder een blijvende belangstelling voor de hedendaagse artistieke expressievormen dreigen we te vervreemden van onze eigen cultuur, met vervlakking, besluiteloosheid of nihilisme tot gevolg. Het rendement van een investering in hedendaagse muziek is dan ook niet in cijfers uit te drukken, maar het raakt de wortels zelf van onze beschaving’.
Deze maatschappelijk getinte uitspraak werd het uitgangspunt voor een gesprek met Mark Delaere, het brein achter de bewuste leerstoel.
Het verduidelijkt zijn standpunt als volgt: ‘Er wordt hier in de eerste plaats van de luisteraar vertrokken. Als deze cultuur alleen wordt geassocieerd met produkten uit het verleden ontstaat een waarlijk ‘artificiële’ toestand. Defaitisme, cynisme en culturele ontworteling krijgen gemakkelijk vrij spel wanneer de navelstreng met de eigentijdse creativiteit doorgeknipt