Verliezen in stijl
Verhalen van Tom Lanoye
Verlatenheid, mislukking, verlies - dat is niet meteen het eerste waar je aan denkt bij een titel als Spek en bonen. Toch gaan daar alle verhalen over in Tom Lanoyes laatste bundel en ja, vanuit een bepaalde optiek kun je zeggen dat zijn personages er in het leven voor spek en bonen bijzitten. De titel is dan ook exemplarisch voor de manier waarop het grote thema van de fundamentele menselijke eenzaamheid bij Lanoye zijn weg in woorden vindt: met een zekere baldadigheid. Zorgeloosheid is daarvoor niet de goede omschrijving, platvloersheid al helemaal niet, maar de voortvarendheid waarmee de verhalen geschreven zijn, het perspectief van waaruit en de zichzelf onthullende taal waarin, creëren een atmosfeer van verhevigde dagelijksheid, waarbinnen grote thema's met beide voeten op de grond gehouden worden.
De bundel bestaat uit twee delen: Spek (van bij ons) groepeert de verhalen die in Vlaanderen gesitueerd zijn. Chronologisch zijn het ook de vroegste, ze werden alle al eerder gepubliceerd in de periode tussen 1986 en 1992. De drie verhalen uit Bonen (extra muros) spelen zich af in een (ver) buitenland en dateren uit 1993-'94. Van het laatste en langste verhaal van die drie, Moros y Cristianos, dat opgebouwd is uit een aantal brieven, werd slechts één brief eerder gepubliceerd.
Die vroegere publikatie van de verhalen doet eigenlijk niet terzake - wie wil weten wat, waar, wanneer, leze er de verantwoording achterin de bundel op na. Maar dat ze een periode van acht jaar overbruggen, is wel interessant. Het geeft de lezer die daaraan behoefte heeft, de kans om een evolutie te ontdekken, de schrijver naarmate hij ouder wordt te ‘screenen’ op zijn perceptie van de wereld, zijn taalvaardigheid, zijn stilistische eigen-aardigheid, zijn thematische standvastigheid.
Dat laatste is natuurlijk geen conditio sine qua non voor een bundel losse verhalen, maar in Spek en bonen is het een opvallend kenmerk. In tegenstelling tot Een slagerszoon met een brilletje, de eerste verhalenbundel van Tom Lanoye, die meer een roman in verhaalvorm kan worden genoemd, bestaat Spek en bonen wel degelijk uit onderscheiden verhalen, met steeds wisselende personages, in een steeds veranderende omgeving, in een andere tijd, over een andere gebeurtenis. Ook vormelijk en stilistisch verschillen ze sterk van elkaar, zij het dat in alle een min of meer sterk Lanoyistische onderstroom aanwezig is. Maar thematisch hangt de hele bundel aan elkaar van verlies, vernietiging, wanhoop en verkeerde berekeningen. Het is allesbehalve een vrolijke wereld om in te vertoeven. Het middel waarmee Lanoye haar leefbaar houdt en interessant maakt, is zijn taal, zijn manier van vertellen, zijn selectie van woorden, zijn keuze van de vorm. De