Rendez-vous met de toekomst
De Vlaamse historicus Chris Vandenbroeke heeft al enkele belangrijke studies gepubliceerd, vooral over de sociale aspecten van de geschiedenis van Vlaanderen. Uit zijn historisch onderzoek trekt Vandenbroeke ook conclusies voor de toekomst. Zijn boek Rendez-vous met de toekomst is helemaal een futurologische studie. Met futurologie bedoelt hij, dat men door het samenvoegen van inzichten uit heden en verleden peilt wat de toekomst ons te bieden heeft. Hij neemt hiervoor de demografie als leidraad. Hij kent haar een motorfunctie toe. De demografische revolutie fungeerde als aanvoerder voor belangrijke maatschappelijke veranderingen.
Voor de komende jaren is één demografisch gegeven dominant, namelijk de onafwendbare vergrijzing van de bevolking. In de Belgische context betekent dit, dat het huidige aantal van 10 miljoen inwoners zal worden teruggebracht tot 8,5 miljoen in 2025 en tot 6 miljoen in 2050. Een belangrijke vraag is uiteraard wie de verhoging van de kosten van deze ontwikkeling zal betalen. De uitgaven in de sociale zekerheid zullen sterk stijgen. Daartegenover staat dan weer dat steeds kleiner wordende inkomsten door steeds ouder wordende actieven opgebracht moeten worden. Samen met de ziekteen invaliditeitsverzekering zullen de uitgaven van het pensioenstelsel zorgen voor zo ongeveer tweederde van de uitgaven in de sociale zekerheid.
Ook de arbeidsmarkt krijgt met een dreigend tekort te maken. De Vlaamse bevolking is niet meer in staat op eigen kracht alle vacatures in te vullen. Er zal dan ook noodgedwongen een soepeler migrantenbeleid gevoerd moeten worden. Ook de vrouw zal nog meer aan het arbeidsproces gaan deelnemen. Om in de toekomst eenzelfde verhouding actieven versus non-actieven te bereiken, zal de pensioenleeftijd drastisch verhoogd moeten worden.
Een essentiële betekenis geeft Vandenbroeke aan het onderwijs. De behoefte aan een degelijke scholing en opleiding neemt toe. Daarom zal het onderwijsbeleid dringend bijgestuurd moeten worden. Het is ook erg nodig om het schoolpact te evalueren. Vandenbroeke ontkent de verdiensten van dit pact niet, maar hij vindt de prijs die er voor betaald wordt onredelijk hoog. Het is volgens de auteur zeer nodig om het aantal instellingen aanzienlijk te