kracht van de universiteiten zouden in de loop van de negentiende eeuw steeds meer toenemen. Revolutionair ingestelde studenten aan wie de toegang tot het hoger onderwijs in Rusland zelf ontzegd werd, gingen vaak in het buitenland studeren. Dit gold zeker voor vrouwelijke studenten. Zo liet Maria Oeljanova, de zuster van Lenin, zich in 1898 inschrijven aan de ‘Université Nouvelle’ in Brussel. Dit feit bespreekt R. Müller in een essay, waarin vooral brieven van Maria's familieleden, onder wie uiteraard Lenin, aan haar gepubliceerd worden.
Interessant is ook het feit dat vele Russische geleerden, wetenschapsmensen en professoren België in de negentiende en het begin van de twintigste eeuw bezochten. Sommigen gaven gastcolleges, anderen hele cursussen. Een uitgesproken belangstelling kregen velen voor de industriële ontwikkeling, waarbij de spoorwegen grote indruk maakten. Voor de economie en de organisatie van de Belgische arbeidersbeweging groeide de interesse naarmate Rusland zich omstreeks de eeuwwisseling ging industrialiseren. België oefende eveneens een aantrekkingskracht uit op de Russische kunstenaarswereld. Een plejade vooraanstaande schrijvers waaronder I. Toergenjev, Jesenin, Blok, Babel, Belyj, Brjoesov, Tjoetsjev, Petsjerin evenals de componisten Tsjajkovski en Glinka bezocht ons land. Hun geschriften bevatten vele herinneringen, die afhankelijk van hun persoonlijke levensinstelling of geïnspireerd door de contacten die ze bij ons hadden, positief of negatief konden zijn. Heel lovend liet de auteur I. Erenburg zich uit over zijn ontmoeting in 1950 met Koningin Elisabeth, die hem fascineerde door haar scherpe intelligentie, haar kennis van de Russische taal en haar bruisende levenskracht.
De betekenis van de bundel essays ligt voor ons vooral in de vele onbekende gegevens die aan het licht komen. Op een wetenschappelijke wijze werden deze ontleend aan brieven, dagboeken, herinneringen, archiefdocumenten, reisverslagen, literaire, historische, sociologische, politieke en andere geschriften. De essays zijn beslist een aanzet tot verder onderzoek over dit boeiende thema, dat voor een ruime lezerskring bestemd is.
Carolina De Maegd-Soëp
Het land van de blauwe vogel. Russen in België, red. e. waegemans, Dedalus, Antwerpen, 280 p.