Een feestboek voor Gerhard Worgt
In 1989 bestond het Nederlands instituut te Leipzig zeventig jaar en in 1990 vierde de ordinarius voor neerlandistiek en scandinavistiek aldaar, prof. dr. Gerhard Worgt, zijn 65ste verjaardag. Reden te over dus om de neerlandistiek er eens speciaal onder de aandacht te brengen. Dat gebeurde in november 1990 in het kader van een colloquium met als titel ‘Niederlandistik und Germanistik’. Deze titel was al eens eerder gebruikt, nl. in 1969 toen er een soortgelijk colloquium werd gehouden ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van het instituut. Voor deze gelegenheid werd de zinsnede ‘Tangenten und Schnittpunkte’ eraan toegevoegd. Deelnemers uit Nederland, Vlaanderen, Duitsland en uit Oost- en Noord-Europa kwamen naar Leipzig. Twee jaar later verschenen de lezingen van dit colloquium in de vorm van een feestbundel voor G. Worgt.
Het voorwoord van de uitgeefster, het welkomstwoord van de prorector van de universiteit en van de directeur van de sectie Germaanse Filologie en Literatuurwetenschap staan nog helemaal in het teken van de kort tevoren voltrokken ‘Wende’. Veel aandacht wordt besteed aan de moeilijke situatie van de universiteit en van de neerlandistiek onder het DDR-regime en kort na de val ervan. In een eigen bijdrage schetst de uitgeefster de zeventigjarige geschiedenis van het instituut; daarin staan namen als A. Jolles, Th. Frings, L.E. Schmitt en G. Worgt centraal. R. Grosse geeft blijk van warme sympathie in de biografie van de jubilaris.
Naast deze gebruikelijke ingrediënten bevat het boek op de resterende 233 bladzijden niet minder dan 24 lezingen over thema's uit de neerlandistiek, germanistiek en scandinavistiek. Dat betekent dat elke tekst gemiddeld nauwelijks tien bladzijden lang is, wat een spreektijd van ca. twintig minuten inhoudt. Het is geen sinecure binnen zo'n kort bestek een gefundeerde wetenschappelijke bijdrage te leveren; de meeste auteurs hebben er dan ook de voorkeur aan gegeven niet al te diep te graven. In het algemeen wordt lichte kost aangeboden, die in de meeste gevallen op een aantrekkelijke manier wordt opgediend.
Het is onbegonnen werk om hier een overzicht van alle 24 nogal heterogene bijdragen te geven. We lichten er een paar uit. Dat de jubilaris zelf auteur is van een aantal woordenboeken