Bram Vermeulen (o1946).
jongen zingt hij over dwanghandelingen die iedereen wel in zich heeft: honderd meter lopen zonder ademen, niet op de stoepranden lopen, alleen op de witte banen van het zebrapad stappen. Het zijn allemaal manieren om de angst te verdringen, het geluk af te dwingen.
De liefde of iets dat daar de oorzaak van is: de relatie tussen twee mensen, is altijd al een geliefkoosd thema geweest van Bram Vermeulen. Ook hier sluipt de angst binnen. De jongen van twaalf die masturbeert vindt seks vies, en vreest dat hij dat voor de rest van zijn leven zal vinden. En later, als seks dan toch een goed en veilig gevoel geeft, is er de angst dat al dat mooie voorbij zal gaan:
Het is zo dicht bij pijn.
Liefde is mooi, liefde doet pijn en de faalangst is gigantisch voor wie een relatie serieus wil nemen. Toch is er nog een grotere angst die die faalangst doet overwinnen:
voor alleenzijn ben ik al te bang.
Achter mijn ogen is een drieledig project waarin elke schakel zijn eigen waarde en plaats heeft. Het boek en het theaterstuk plaatsen de liederen in een mooi en heel simpel raamverhaal. Waar de thema's anders te zwaar op de hand, zo niet te nadrukkelijk aangezet zouden zijn, krijgen ze nu een functie in een geheel dat lichtvoetig over de liefde tussen een man en een vrouw gaat. In het boek staan behalve het verhaal wel honderd mogelijke liederen en gedichten die daarin passen. Daarnaast zijn er dagboeknotities die iets prijs geven over het ontstaan van de teksten. Op de bühne maakt Bram Vermeulen een eigenzinnige keuze uit de liederen om zijn verhaal in te kleuren. Op de CD staan alleen negentien liederen die hun connotatie binnen het raamverhaal verliezen maar daardoor een veel universeler betekenis krijgen. De luisteraar kan persoonlijk emotioneel reageren op de verbluffende herkenbaarheid van de verschillende vluchtroutes uit de gevangenis van de angst.
Muzikaal biedt de CD een rijk palet, waarin de Amerikaanse rootsmuziek: blues, jazz en country zeer manifest aanwezig zijn. Net als de vorige CD Vriend en Vijand werd Achter mijn ogen niet in een studio maar in een publieke ruimte opgenomen (De Vooruit in Gent, zonder publiek). Wat je hoort, werd rechtstreeks opgenomen, er werd dus niet gedubbed of geknipt. In het theater staan de liederen er dan weer in al hun naaktheid, met een Vermeulen die zijn hart uit zijn hese strot zingt, begeleid door vleugelpiano, gitaar en accordeon. In beide gevallen zijn de spelvreugde, het enthousiasme en de intensiteit bijzonder overtuigend. Met Achter mijn ogen bewijst Bram Vermeulen ten volle dat hij een van de eerlijkste artiesten is van de Nederlandse ‘chansonsien’
Wim Chielens
bram vermeulen, Achter mijn ogen, Hadewijch, Antwerpen, 1994.
bram vermeulen, Achter mijn ogen, Virgin 839 496 2.