Natasha van Beurden en Marc de Corte in ‘Hendrik de Vijfde’ door theatergroep Het Gevolg.
Muztheater zijn doelgroep onderschat: met hun verbeeldingskracht zijn jongeren immers in staat méér te begrijpen en te waarderen dan mooie plaatjes en hapklare intriges. De symboliek van het theater en de psychologie van het leven zijn hen ten onrechte onthouden.
Het Gevolg laat zien dat het ook anders kan. Voor de bewerking van Shakespeares Hendrik de Vijfde ontving Het Gevolg in september de Hans Snoeckprijs, een onderscheiding van de Nederlandse schouwburg- en concertgebouwdirecties. In het voorjaar maakt Het Gevolg een tournee door Frankrijk met een Franse versie. Bewerker-regisseur Ignace Cornelissen heeft niet nauwgezet de tekst van Shakespeare gevolgd en die vereenvoudigd, maar gekozen voor een vrije bewerking waarbij de taal van de beelden die van de woorden vervangt en de essentie van het stuk voor kinderen blootlegt. De taalmetaforen van Shakespeare zijn omgesmeed tot toneelmetaforen.
Een verteller roept het verhaal op. Hendrik de Vijfde heeft geld nodig en zoekt dat in Frankrijk. De Franse koning sterft, maar zijn dochter wenst geen huwelijk met Hendrik. Er duikt een derde troonpretendent op. Hendrik en de pretendent schakelen elkaar uit, zodat de dochter zich duidelijk kan laten kronen.
Centraal op het toneel staat een zandkasteel: het symbool van de macht. Om dat kasteel wordt de slag geleverd. Hendrik laat er zijn oog op vallen, de pretendent trouwt er met de dochter, Hendrik neemt het in. Even stokt de verteller, waarna hij vervangen moet worden door een ander. Gelukkig vertelt het verhaal zich nu bijna vanzelf. Legers van ballonnen nemen stellingen in tegenover elkaar. Hendrik moet het kasteel ten koste van zijn leger verdedigen tegen de pretendent: alle ballonnen knallen. Het kasteel wordt verwoest en de dochter grijpt de macht.
Het Gevolg heeft diepte in zijn Hendrik de Vijfde gelaten door veel toe te vertrouwen aan de kinderfantasie. Veel wordt niet uitgelegd of verklaard, maar getoond of gesuggereerd. De reis naar Frankrijk hoeft niet echt gemaakt te worden, de ingewikkelde regels van de erfopvolging niet uitgelegd, voor een kroning is geen volk nodig en voor een slagveld geen echte soldaten. Een kind begrijpt toch wel dat de strijd tussen Hendrik en de pretendent om een kasteel een beetje kinderachtig is.
Met Hendrik de Vijfde zegt Het Gevolg iets over macht en geweld. De voorstelling is echter geenszins zwaarwichtig en ronkend. Deze Shakespeare voor kinderen is licht en speels, eenvoudig en terzake, zonder - en daarin ligt het grote verschil met het Muztheater - de diepgang van het oorspronkelijke stuk uit het oog te verliezen. Kortom, dit is jeugdtheater zoals jeugdtheater behoort te zijn.
Jos Nijhof en Paul van der Plank