kende ‘meester’, maar zelfs werd uitgenodigd voor lezingen aan universiteiten in de VS en in Japan. Bij die gelegenheden trad ze op als een enthousiast promotor van de hedendaagse Vlaamse grafische kunst en gaf meteen een overzicht van haar eigen technische experimenten op het gebied van diepdruktechniek zonder zuren. Aan de Jan van Eyck Academie te Maastricht initieerde ze de techniek van de Japanse houtsnede. Een bijkomend gevolg van die internationale bedrijvigheid was dat Rooms ook uitgenodigd werd voor internationale tentoonstellingen van grafische kunst, van Finland tot Brazilië en van Japan tot de VS. Diverse onderscheidingen vielen haar ten deel.
Door al die internationale contacten heeft Veerle Rooms niet alleen een niveau van technische virtuositeit bereikt, maar kreeg ze ook een ruim inzicht in de internationale stand van zaken van de grafische kunst. Met het meesterschap van de doorgewinterde graficus vermengt ze verschillende technieken in een prent om er telkens het gewenste resultaat mee te bereiken. Maar ook inhoudelijk maakte ze een hele evolutie door. Van het eenvoudige landschap evolueerde haar grafiek naar gelaagde composities, waarin naast de verrijkende inbreng van de verschillende culturen waarmee ze tijdens haar reizen in contact kwam, ook de groeiende maturiteit voor artistieke impulsen zorgde. De manier waarop de spetterende Slavische grafiek, de speelse graffiticultuur uit de VS, het Oosterse raffinement van de Japanse houtsnede harmonisch geïntegreerd worden in haar oeuvre, is verrassend door de ongedwongen vanzelfsprekendheid die haar werk etaleert. De vrij schaarse figuratieve elementen, al dan niet in serieel verband en soms afgewisseld of aangevuld met lettertekens of woorden, duiken op tussen het subtiele lichtspel en de geraffineerde, nu eens broeierige dan weer verfijnde kleurencombinaties; ze heeft een uitgesproken voorkeur voor tussentonen, die
Veerle Rooms, ‘Huis met koperen dak’ (kamerscherm), 1991 zeefdruk.
mede vorm geven aan de compositorische rijkdom van het werk. De anekdotiek van de ludieke graffitiachtige figuren wordt opgelost in de spanning die de grafica creëert tussen de figuratie en de artistieke geladenheid van de kleurvlakken waartussen de figuren verschijnen in de composities.