Film
Nederlandse film
Twee ‘jonge honden’ van de Nederlandse literatuur zagen onlangs hun werk verfilmd. Vals licht, gebaseerd op de met een AKO-nominatie bekroonde roman van Joost Zwagerman, werd geregisseerd door Theo van Gogh. Een kleine blonde dood, een autobiografisch werk van Boudewijn Büch, werd geregisseerd door Jean van de Velde en, zo meldt de aftiteling met nadruk, gesuperviseerd door producent Rob Houwer.
Vals licht is de zesde film van Theo van Gogh, de omstreden filmmaker en columnist die de felle polemiek met collega-scribenten niet schuwt en die voor zijn provocerende waarschuwingen tegen het ‘nieuwe fascisme’ werd beloond met een proces. Recentelijk oordeelde de rechter na jarenlang touwtrekken dat Van Gogh niet als anti-semiet gekenschetst kan worden. Eindelijk een verstandig woord en rehabilitatie voor de misschien niet altijd even diplomatiek optredende maar oprechte en helaas vaak verkeerd begrepen kunstenaar. Het zou mooi geweest zijn als zijn rehabilitatie gepaard ging met een groot succes van zijn nieuwste film, maar mooi is er in dit tranendal maar weinig. Vals licht van Theo van Gogh werd eensgezind door de Nederlandse pers ingemaakt en door het publiek maar flauwtjes bezocht. Dat is ten dele te wijten aan Van Goghs verteltrant waarin verschillende genres tegen elkaar opbotsen, ten dele aan de acteerprestaties van hoofdrolspelers Amanda Ooms en Ellik Bargai, maar voor het grootste deel aan Joost Zwagermans roman zelf. Het AKO-genomineerde verhaal behelst de geobsedeerde liefde van student Simon Prins (Ellik Bargai) voor de hoer Lizzie (Amanda Ooms). Gefascineerd betreedt hij haar wereld, waarin intimidatie, geweld en misdaad schering en inslag zijn. Is dat boeiend? Nauwelijks naar mijn mening. Noch de personages, noch de sfeerbeschrijvingen, noch de gebeurtenissen in Zwagermans roman hielden mij in de ban.
Theo van Goghs versie viel mij dan ook - na verbazing over zijn keuze voor deze roman - nauwelijks tegen. Maar het is niet de sardonische, genadeloze afrekening met gevestigde ideeën over fatsoen en onfatsoen waarop ik gehoopt had. Een groot probleem van deze als ‘erotische thriller’ geafficheerde film, is de afwezigheid van elke erotiek. De Zweedse (van Nederlandse afkomst) Amanda Ooms mag dan regelmatig in lingerie
Amanda Ooms in ‘Vals Licht’.
gehuld haar verleidingskunsten vertonen, maar uiteindelijk heeft zij de uitstraling van een vis op het droge. Een flinke belemmering voor hevige betrokkenheid van de kijker.
Een ander probleem vormt de vermengeling van genres. Aanvankelijk lijkt Vals licht regelmatig af te stevenen op een film noir-achtig verslag van een ‘onmogelijke’ liefde. Gaandeweg blijkt het vooral te gaan om een ‘whodunnit’ rond chanterende onderwereldfiguren, drugs en geld. Thom Hoffman als Lizzie's ex-minnaar, Tom Jansen als haar gewelddadige exklant en Cas Enklaar als Simons vader leveren nog een markante bijdrage aan de film die, hoewel Van Gogh enkele uitstekende scènes realiseerde, nauwelijks een emotionele snaar weet te beroeren.
Met De kleine blonde dood is het tegenovergestelde het geval. Deze film tracht zoveel emotionele snaren tegelijk te beroeren dat de toeschouwer halverwege ver-