Gombrowicz, de korte Vara-film Prettig weekend, Meneer Meijer (ingestuurd voor de Prix d'Italia), de documentaire over zijn oma en haar vriend, getiteld Het begin en een serie voor de Vara vervaardigde korte, droogkomische filmpjes rond het stuntelende personage Pim, door Seunke zelf gespeeld in een stijl die sterk aan Buster Keaton deed denken.
In al het korte werk van Orlow Seunke was zijn verrassende spelregie gebleken, die leidde tot opmerkelijke naturel acteren. Zijn voor een groot deel door Keaton geïnspireerde gevoel voor humor en het inventieve gemak waarmee hij kleine, simpele verhaaltjes vertelde, deden weldadig aan in een periode waarin talloze Grote Kunstenaars Meesterwerken trachtten te scheppen.
Seunke laat zich nog steeds met de nodige reserve uit over het fenomeen ‘kunstenaar’. ‘Hoe kun je jezelf zo noemen,’ vraagt hij zich af, ‘het is aan anderen om te beoordelen of je een kunstenaar bent. Het enige dat je kunt doen is trachten je vak te beheersen en vervolgens constateert het publiek of er zoiets als kunst is ontstaan.’
Het vertellen van een verhaal staat bij Seunke voorop en met spijt signaleert hij het Nederlandse dedain voor verhalenvertellers als Jan de Hartog, die hij zelf nog altijd hoger acht dan de eerste de beste literair-angehauchte schepper van egodocumenten. Ook zijn keuze van favoriete filmmakers wijst in de richting van een publieksvriendelijke aanpak. Alfred Hitchcock, David Lean, Steven Spielberg, Francis Coppola en Martin Scorsese staan bij hem hoog aangeschreven vanwege hun puur cinematografische vakmanschap, waarmee ze een groot publiek weten te behagen.
Toch heeft Orlow Seunke in zijn eerste lange speelfilm De smaak van water geen opvallende kniebuigingen naar een groot publiek gedaan. De film is naar vorm en inhoud kunstzinnig te noemen, heeft verschillende betekenislagen en laat voor de toeschouwer genoeg te raden en interpreteren over.
Ook in zijn tweede film Pervola heeft Seunke niet de weg van de minste weerstand genomen. Om te beginnen koos hij er voor deze film, die zich afspeelt in een koud, noordelijk sneeuwlandschap, op lokatie te draaien in het meest noordelijke puntje van Noorwegen. Bij ettelijke graden onder nul zwoegden de hoofdrolspelers Gerard Thoolen en Bram van der Vlugt aan hun vertolking van twee broers die aan de laatste wens van hun net overleden vader gevolg geven. Hij wil begraven worden in het noordelijk gelegen Pervola, naast zijn tweede vrouw. Een barre tocht per huifslede volgt, met aan boord het stoffelijk overschot van de vader, de twee broers en een inlandse wagenvoerder. Een ware beproeving, tijdens welke de onderlinge verhoudingen scherp worden toegespitst. De verloederde homofiele variëté-artiest Simon (Thoolen) blijkt een wilskrachtige, eerlijke figuur, de onkreukbare effectenmakelaar Hein (Van der Vlugt) een corrupte zwakkeling.
Opnieuw permitteert Seunke zich de vrijheid een geheel eigen werkelijkheid te creëren, al doorstond hij met zijn crew manhaftig de ontberingen van een arctisch klimaat voor het effect dat het op mimiek en motoriek van de acteurs had. Zoals in De smaak van water het kantoor van de sociaal werker, en in Oh Boy de filmstudio, zo zijn in Pervola de beurs, het theater en het station in het Noorden herkenbare lokaties. Maar Seunke geeft er een geheel eigen, sterk gevisualiseerde kijk op. Overal is het vol en smoezelig en als kijker kom je ogen tekort om