volgestouwde buiken? Lemaitre kwam in 1990 op het stoutmoedige idee om een groep voor oudere dansers op te richten. Maar hij is geen artistiek leider en miste ook het organisatorische talent om zijn wens te verwezenlijken. Hem ontbraken de financiën en faciliteiten.
Kort daarna trad echter het Nederlands Dans Theater in Lyon op en bezocht Lemaitre zijn excollega's in hun kleedkamer. Onder hen was Sabine Kupferberg, die worstelde met het naderende einde van haar toneelcarrière. Haar echtgenoot, Jiri Kylian, artistiek leider en choreograaf van het NDT, die regelmatig nieuwe dansers moet aannemen en ook oude, hem vertrouwde dansers moet ontslaan weet er alles van. Het was dus niet Lemaitre, maar Kylian die vier oudere dansers en vier hen vertrouwde choreografen inschakelde voor een project dat in de internationale danswereld direct met enthousiasme ontvangen werd. Aan intimi betitelde hij dit initiatief als een kerstcadeau
‘No sleep till dawn of day’, een choreografie van Jiri Kylián, door Nederlands Hans Theater 3. Met Martine van Hamel en Sabine Kupferberg (1992).
aan zijn echtgenote. In november 1991 presenteerde NDT 3, de seniorengroep van het Danstheater zijn eerste quator-bill, met choreografieën van Kylian zelf, Hans van Manen, William Forsythe en Mats Ek. Deze vier choreografen drukten de afgelopen twintig jaar een groot stempel op het repertoire van het Nederlands Dans Theater. De vier dansers van NDT 3, Sabine Kupferberg, Niklas Ek, Alida Chase en Gerard Lemaitre deden dat eveneens. De achte zijn vergelijkbaar met een Dynasty of Dallas-familie. Zij kennen elkaar door en door, weten wat het dansbedrijf elk van hen persoonlijk opleverde. Zij kennen ook elkaars eigenaardigheden, specialiteiten en persoonsgebondenheid aan het theater. Kupferberg en Kylian zijn getrouwd, Mats en Niklas Ek zijn broers, Chase heeft een kind van Forsythe, Lemaitre en Van Manen hebben meerdere jaren leven en werk gedeeld.
Vooralsnog hield Kylian, als initiatiefnemer van NDT 3 een slag
‘Off white’, een choreografie van Ohad Naharin, door Nederlands Dans Theater 3. Met Sabine Kupferberg en Niklas Ek (1992).
om de arm: hij wees nadrukkelijk op het momentgebonden aspect van dit project. Het was geenszins de bedoeling dat een apart repertoire voor senioren zou worden opgebouwd. Het accent lag niet op de reproduceerbaarheid van de balletcreaties, maar op de aan hun leeftijd op dat moment gebonden kwaliteiten van de protagonisten. Het is dus in hun benadering van de dansers dat de vier choreografen hun inzicht in de gangbare danspraktijk konden tonen. Kylian exploreerde de dramatische expressie van zijn vrouw en zocht naar een balansvoering tussen haar talent als comedienne en haar persoonlijke tragedie. Forsythe accentueerde vooral de slopende routine van het dansbedrijf, waarmee dansers hun idealen koesterden en de stem van hun geweten sussen. Mats Ek liet zijn jongere broer terugreizen naar hun beider jeugd. Van Manen was eigenlijk de enige die de paradox van een rijpende geest in een aftakelend lichaam voor zichzelf liet spreken, door de twee dansers niet als oudere dansers voor te stellen,