De wereld wil bedrogen worden
In De verlakkers heeft Wim Zaal, zoals de ondertitel ‘Literaire vervalsingen en mystificaties’ duidelijk aangeeft, een groot aantal gevallen van literair bedrog beschreven. Hij bestrijkt daarbij vierduizend jaar binnen- en buitenlandse literatuur.
Het is een buitengewoon interessant boek geworden, dat bovendien plezierig leest. Naast allerlei bekende mystificaties en vervalsingen zoals Het Oera Linda Boek, Julia en de Songs of Ossian beschrijft Zaal honderden andere gevallen, de ene keer heel ingenieus van opzet, de andere keer buitengewoon knullig uitgevoerd. Je staat er soms van versteld hoe makkelijk de mensen zich laten beetnemen en dat geldt niet alleen voor amateurs, maar ook voor specialisten.
Zaal moet zich jarenlang intensief in dit onderwerp hebben verdiept en massa's materiaal hebben bestudeerd om deze studie te kunnen schrijven. Het resultaat is bewonderenswaardig.
Natuurlijk is niet elk geval van bedrog even interessant, maar Zaal heeft toch, en met succes, geprobeerd zoveel mogelijk verschillende soorten vervalsingen te bespreken en daarnaast gezocht naar een zo groot mogelijke spreiding in de achterliggende motieven van de vervalsers. De streken die men uitgehaald heeft en de moeite die men er soms voor heeft moeten doen, zijn onvoorstelbaar en gaan menigmaal je fantasie te boven. Zo las ik met stijgende verbazing over de methoden die ene Thomas J. Wise (1859-1937) erop na hield. Deze in hoog aanzien staande man stelde nieuwe exemplaren samen door in tientallen bibliotheken telkens één katern uit een zeldzaam boek te verwijderen en deze opnieuw te laten binden. Ook liet hij van beroemde dichtbundels een eigen druk maken waarin hij het jaartal van uitgave enkele jaren vervroegde en de indruk wekte dat het zo om een privé-uitgave ging, op kosten van de schrijver gedrukt in slechts enkele exemplaren, bestemd voor naaste vrienden. Zulke uitgaven zijn voor verzamelaars goud waard. Het meest ongelooflijke van deze vervalste ‘eerste drukken’ is dat ze op een veiling in 1967 evenveel opbrachten als de ‘echte’ eerste druk van een dichtbundel. En over moeite gesproken: de vervaardiger van Het Oera Linda Boek moet, als hij dag in, dag uit aan deze geschiedenis heeft gewerkt, minstens een vol jaar bezig zijn geweest, ‘had iemand nog andere werkzaamheden, dan moet de vervaardiging wel drie jaar lang zijn vrije tijd in beslag genomen hebben’, aldus Zaal.
Naast de sluwheid van de bedrieger(s) valt steeds weer de stompzinnigheid en de domheid van het publiek op. De wereld wil inderdaad bedrogen worden. Een prachtig voorbeeld daarvan is het hoofdstuk over de tamelijk onbekende Léo Taxil en zijn compagnon Karl Hacks die het met hun boeken over de vrijmetselarij wel erg bont maakten. Bij deze schrijvers ging het uitsluitend om het gewin, net zoals bij het duo Kujau en Heidemann die betrokken waren bij de vervalste dagboeken van Adolf Hitler. Je kunt je trouwens afvragen of deze vervalsingen in een boek over literaire mystificaties thuishoren, maar het is wel een spectaculair verhaal. In deze