Een belangrijke misser is het verdwijnen van deze deus ex machina-figuur halverwege de film. Maar ook het totale gebrek aan enige tijdsaanduiding speelt de kijker op den duur parten. Naar het eind van de film neemt het verhaal een grimmige loop, waarmee Van Warmerdams licht absurde dan wel hyperrealistische variant van het alledaagse een stijlbreuk krijgt te verwerken. Het belangrijkste bezwaar is echter dat, waar film bij uitstek het medium is om gecompliceerde innerlijkheden een verhelderend uiterlijk te geven, het innerlijk van De Noorderlingen gelijk is aan het uiterlijk. Er is wat je ziet, niets meer, niets minder. De vorm is de inhoud, er is nauwelijks sprake van enige ontwikkeling. De anekdotes, op zich vaak geestig, herkenbaar en getuigend van scherpe observatie, worden aaneen geregen zonder dat het tot een coherent filmverhaal komt, de personages blijven meer embleem dan mens.
Maar ondanks alle bezwaren van De Noorderlingen is een dergelijk eigengereid stripverhaal nog altijd te prefereren boven een ongeïnspireerde, brave boekverfilming als Ballade voor een verloren soldaat van Roeland Kerbosch. De roman van choreograaf Rudi van Dantzig verhaalt van zijn ervaringen als jongen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de hongerwinter van 1944 werd hij ondergebracht op het Friese platteland bij een boerenfamilie. Na de bevrijding gaat hij een kortstondige relatie aan met een Canadese soldaat die hem inwijdt in de liefde.
Kerbosch' verfilming plaatst dit verhaal in het kader van de choreograaf (Jeroen Krabbé) die zijn dansers niet kan duidelijk maken hoe zij begrippen als bevrijding en vrijheid moeten uitdrukken. Even terug in Friesland voor de begrafenis van zijn pleegvader, herleeft hij zijn romance en weer teruggekeerd in de stad weet hij zijn dansers opeens wel te motiveren. Een wat onnozele kunstgreep en het eigenlijke verhaal, dat zich in een flashback aan ons openbaart, getuigt al van even grote onnozelheid. Heel keurig en voorspelbaar verloopt de geschiedenis van punt A naar punt B. Zelden is een verhaal over passie zo weinig gepassioneerd verfilmd. De acteurs doen het redelijk, de scènes zijn netjes op een rijtje gemonteerd, geen enkel shot is onscherp of mislukt, maar daar houdt het wel mee op. Goed beschouwd kan Ballade voor een verloren soldaat wat betreft tempo en vertelwijze een ideale televisiefilm genoemd worden. Overzichtelijk, makkelijk te volgen en je kunt rustig gaan plassen zonder bang te hoeven zijn iets te missen. De ironie wil dat in Nederland tegenwoordig bioscoopfilms op televisie worden uitgezonden terwijl televisiefilms in de bioscoop draaien.
En dan is er nog de categorie ‘veel geschreeuw en weinig wol’. Dit slaat uitstekend op de nieuwste film van Paul Verhoeven, Nederlands beroemdste Hollywood-regisseur. Zijn film hoort nauwelijks thuis in een overzicht van de nieuwste Nederlandse films, maar goed, de maker is Hollander of hij wil of niet. Basic Instinct heeft de tongen doen roeren. De film zou homofoob zijn, zeer erotisch, taboe-doorbrekend en wat al dies meer zij. Maar ik zag alleen maar een vaardig gemaakte doorsnee ‘whodunnit’, rond een politieman (Michael Douglas) die een moord tracht op te lossen maar in de ban van de verdachte (Sharon Stone) raakt. De psychologische diepgang van Basic Instinct, die wordt geadverteerd als een psychologische thriller, is zoals in alle Verhoeven-films beperkt. De politieman wordt aangetrokken door het kwaad, maar aan de interessante consequentie daarvan, zijn worsteling met morele dilemma's, waagt Verhoeven zich niet. Op zich al een belangrijke reden om zijn hovaardige uitroep ‘de nieuwe Hitchcock’ te zijn in twijfel te trekken. Hitchcock was de meester van de in het nauw verkerende psyche die hij met veel dwaalsporen, een spannend gebruik van licht en schaduw en suggestieve camerabewegingen in beeld bracht. Verhoeven zoekt het niet zozeer in schaduw alswel in hel licht en verstopt in zijn brede Steadycamcamerabewegingen (gedirigeerd door Jan de Bont) weinig suggestie, laat staan dat hij de psyche ernstig in het nauw laat zijn. Hetgeen overigens zijn vakmanschap en regie-kwaliteiten onverlet laat. En welke Amerikaan filmt een zittende vrouw die de benen kruislings over elkaar slaat vanuit een dusdanige camerapositie dat onomstotelijk komt vast te staan dat zij geen ondergoed draagt? Daring Dutch director Verhoeven, die een hekel heeft aan misverstanden en al een carrière lang liever alles laat zien dan iets te suggereren.
De commotie in de Amerikaanse homoseksuele gemeenschap is mij een raadsel. Dat het lesbische paar in Basic Instinct (de verdachte Sharon Stone en haar vriendin) mogelijk moorddadige neigingen koestert, lijkt mij eerder een toppunt van assimilatie. Niets menselijks is de lesbiennes kennelijk vreemd, het lijken wel hetero's.
Het is aardig dat Nederland eens het genoegen smaakte een Nederlander met zijn film het festival van Cannes te zien openen. Helaas zal dat meer te maken hebben gehad met de Amerikaanse relaties die de directie van het Cannes-festival wenst te onderhouden, dan met de artistieke merites van Basic Instinct.
Gerdin Linthorst