Schoten rondom Vestdijk (Martin Hartkamp)
Essays over literatuur maken tegenwoordig moeilijke tijden mee. In tegenstelling tot werken over geschiedenis, holisme en bepaalde domeinen uit de exacte wetenschappen, kunnen ze zich allerminst verheugen in een massale publieke belangstelling. Als gevolg daarvan worden bestaande
Simon Vestdijk (1898-1971).
reeksen van literaire essays bij belangrijke uitgeverijen afgebouwd of alvast op een laag pitje gezet; denken wij maar aan de essayreeks van Manteau of de Synthese-reeks van de Arbeiderspers.
Juist daarom is een initiatief als dat van de Stichting Dimensie uiterst welkom. Deze Leidse ‘Stichting voor letterkundige en wetenschappelijke uitgaven’ heeft het op zich genomen om interessante essays te publiceren in een relatief kleine oplage, via een systeem van donateurs, abonnementen en intekeningen. Daardoor werd het mogelijk om een waardevol fonds uit te bouwen van sober maar verzorgd uitgegeven boeken. Zo zagen de jongste jaren essays het licht over onder meer Willem Kloos, Pierre Kemp, W.F. Hermans, Elisabeth Eybers, en over Vlaamse auteurs als Hugo Claus, Christine D'Haen, Paul de Wispelaere en Anton van Wilderode.
Enige tijd geleden verscheen bij Dimensie Schoten rondom Vestdijk, een verzamelbundel van de hand van Martin Hartkamp. Het nieuwe boek vormt bijgevolg een aanvulling bij zijn essaybundel Identificatie en isolement, die eerder in dit tijdschrift werd voorgesteld. In dat ambitieuze werk ontwikkelde Hartkamp een coherente, originele visie op de totaliteit van Vestdijks omvangrijke oeuvre, door de problematische relatie tot het zelf (identificatie) en tot de ander (isolement) centraal te stellen. Bij de uitwerking van die gezichtspunten ging Hartkamp allerminst de polemiek met andere critici uit de weg, een houding die hem, begrijpelijkerwijze, niet steeds in dank is afgenomen.
Dit nieuwe boek bundelt een twintigtal kortere, erg uiteenlopende bijdragen. Naast enkele recensies van publikaties van en over Vestdijk werd een aantal uitdrukkelijk polemische teksten opgenomen. Vooral in die laatste categorie trapt Hartkamp wild om zich heen, in een verwoede poging om zijn gelijk (en dat van zijn idool Vestdijk) te bewijzen. Soms gaat het daarbij inderdaad om cruciale