Boys
Het resultaat van dit alles is dat in 1991 slechts twee speelfilms in de roulatie kwamen en wel Eline Vere van Harry Kümel en op de valreep in december Boys van Jan Verheyen.
Verheyen is een meer dan verdienstelijk bestuurder van het filmverdeelhuis
Bert André, Fred van Kuyck en Michael Pas in ‘Boys’, een film van Jan Verheyen.
Independent Films, dat hij in 1985 samen met Marc Punt oprichtte. Daarnaast is hij exploitant van een aantal bioscoopzalen in Vlaanderen. Na een geslaagde korte film,
A Helping Hand, draaide hij vorig jaar met Marc Punt als producer zijn eerste lange speelfilm.
Met Boys heeft Verheyen echter zichzelf als scenarioschrijver en realisator zwaar overschat. De film schetst op een bijzonder oppervlakkige, bijna infantiele manier enkele weken uit het leven van twee yuppies, die met hun sexuele relaties in een puberaal stadium zijn blijven steken. Geïnspireerd door enkele Amerikaanse ‘teenpics’ probeerde Verheyen van Boys een filmkomedie te maken, een genre dat in de Vlaamse filmproduktie nog nooit enige speelfilm van niveau opleverde.
Het scenario is een nauwelijks samenhangende reeks déjà vuscènes, die inspiratieloos in beeld zijn gebracht. Acteurs als Michael Pas, Tom van Bauwel en o.m. een nog steeds onderschatte Fred van Kuyck acteren weliswaar uitstekend maar kunnen uiteraard de film niet uit de banaliteit tillen. De volgens de persmap ‘opmerkelijke’ soundtrack bestaat uit covers van inmiddels klassieke Amerikaanse songs. Te pas en te onpas worden die botweg op de clichébeelden geplakt.
Deze low budget-produktie (ongeveer 35 miljoen BF) kwam gelukkig zonder overheidssteun tot stand. Wie wel co-produceerde, was de Vlaamse commerciële TV-zender VTM, een televisiestation dat nu al twee jaar aan beeldschermvervuiling doet. Het lijkt erop, alsof Verheyen omwille van de poen, die hij als gewiekst filmbusinessman met Boys binnenkreeg, op dat terrein VTM wou evenaren...
Kortom, Boys betekent een blamage voor iedereen die ondanks alles al jaren het beste voor heeft met de filmproduktie in Vlaanderen.
Wim de Poorter