Nederlands is. Patrick de Verrewaere, leraar Nederlands en redacteur van Le Courrier des Pays-Bas Français, moest meedelen dat dit tijdschrift na acht jaar opgehouden had te bestaan om financiële redenen en vanwege de onderbezetting van de redactie. Frank Allacker, ook leraar Nederlands en voorzitter van ‘Menschen lyk Wyder’, zei dat er in Frans Vlaanderen 24 volkskunstgroepen bestaan, waarvan er elf tweetalig zijn. Over de Frans-Vlaamse vrije Radio Uylenspiegel, die uitzendt vanaf de Kasselberg (met o.a. radiolessen Nederlands), meldde Guy Desmytter dat de impact op de bevolking groot is en dat 100 telefonische reacties per dag niet uitzonderlijk zijn. Wethouder Jeroom Steenkiste hield een pleidooi voor regionaal toerisme (Vlaanderen en Frans-Vlaanderen als eenheid). Belle is op dat terrein concreet aan het werk vanuit het nieuwe ‘Belle Hotel’. Ook werden de heemkundige kringen ‘Les Amis du Vieux Watten’ en ‘Yser Houck’ voorgesteld, die elk op hun terrein - o.m. door publikaties - ijveren voor het bekendmaken, het behoud of de restauratie van het eigen cultuurpatrimonium. Aan de beurt kwam ook het ‘Comité Flamand de France’; dit comité bestaat al sinds 1853 en werd door Jean-Pierre Verschave gedefinieerd als ‘une société savante’ en ‘un mouvement flamand généraliste’. Jacques Fermaut, leraar Nederlands, uitte namens de Michiel de Swaen-kring zijn verontwaardiging over het feit dat in Duinkerke de BRTN wegens ‘storingen’ van de kabel werd gehaald en vervangen door een Italiaanse en een Spaanse zender. De Administrateur-Generaal van de BRTN, Cas Goossens, werd daarvan schriftelijk op de hoogte gesteld door de Frans-Vlamingen; hij heeft inmiddels cultuurminister Dewael en de Vlaamse Raad gevraagd de nodige stappen te ondernemen.
Aan het einde van het plenum hield burgemeester Delobel van Belle een vurig betoog om de krachten van Frans-Vlaanderen en Belgisch-Vlaanderen te bundelen, zowel op cultureel als op sociaaleconomisch gebied. Hij prees daarbij het ‘Komitee voor Frans-Vlaanderen’.
Diezelfde dag waren er, zoals elk jaar, verschillende sectievergaderingen (media-literatuur-onderwijs, toerisme, geschiedenis, familiekunde, economie, jeugd). Daar werd o.a. de publikatie ‘Levenswijsheid uit het werk van André Demedts’ van Ward Corsmit voorgesteld. Literator Demedts heeft samen met Luc Verbeke in 1948 het ‘Komitee voor Frans-Vlaanderen’ gesticht en hij was er lange tijd voorzitter van.
In de slotvergadering werden de resultaten bekendgemaakt van de 26ste Nederlandse Taalprijsvraag voor Frans-Vlamingen. Er waren 129 deelnemers en er werden vijf ereprijzen uitgereikt. Bruno Lecocq uit Herlies ontving de Prijs van de Stad Nieuwpoort. Begin september 1991 werd alle deelnemers aan de Taalprijsvraag van het KFV de gelegenheid geboden een gratis daguitstapje naar Leuven en Hoegaarden te maken.
Dirk Verbeke