Gerrit van Dijk, ‘A good turn dailly’ (1983).
techniek, een andere uitdaging’. In ‘Cube-Mencube’ ('75 - tien minuten), een combinatie van cel- en cut out-animatie, worden alle geluiden met behulp van menselijke stemmen gemaakt.
Een techniek als rotoscoping is niet nieuw en wordt al tientallen jaren gebruikt. Hij is zo oud als de animatie en we kunnen hem zien in b.v. Walt Disney's ‘Alice’ of in Fleischers ‘Gulliver’. Men gaat uit van geprojecteerde live action beelden, die tot op zekere hoogte nagetekend worden of opgenomen en dan nagetekend en ‘gedeformeerd’ tot animatiefiguren. We zien een telkens wisselend en anders geïnspireerd gebruik van rotoscoping in ‘Music for the millions’ ('83 - drie minuten), ‘A good turn daily’ ('83 - dertien minuten) en in ‘Pas à deux’ ('88 - vijfeneenhalve minuut). Er is in Gerrits films een speciale combinatie van live action en animatiebeelden, die vooral in ‘A good turn daily’ (een Gouden Kalf op de Nederlandse Filmdagen in Utrecht in '84) spectaculair effect oplevert. De hoofdpersoon in dit filmpje conformeert zich aan de kleine en grote mensen en machthebbers uit de geschiedenis. Als een moderne Don Quijote werpt hij zich in de strijd tegen de algemene maatschappelijke en politieke problemen van onze tijd. Hij heeft de wil, maar niet de kracht. ‘Ik heb gezocht naar universele beelden’, is Gerrits toelichting. ‘Bijna cliché's, zou je kunnen zeggen, die aaneengeschakeld worden’. De grootste klus bij het maken van ‘A good turn...’ was overigens het regelen van de rechten voor het gebruik van alle mogelijke beelden en fragmenten in het filmpje. Van Dijk past in ‘A good turn daily’, tot nog toe waarschijnlijk zijn beste en in ieder geval zijn beroemdste, diverse technieken toe, rotoscoping natuurlijk, maar ook step by step printing, aerial image, cel, tekenen op papier en cut out. Bij step by step krijgen de live beelden, die met de camera zijn opgenomen (24 per seconde) in een laboratorium een nummer en worden ze naar behoefte uitgetrokken, overgeslagen of verdubbeld.
In het geval van aerial image worden live beeld en getekend beeld tegelijk opgenomen en moet de aansluiting exact gelijk zijn.
‘Iets nieuws in elke film, een uitdaging’, zo formuleerde hij het eerder. Maar ontwikkelt hij een eigen stijl?
‘Ik ken m'n eigen stijl niet zo’, aldus de filmer. Maar hij moraliseert nogal, zoals dat past bij de satiricus en diens sociale bewogenheid. ‘Pas à deux’ propageert b.v. de gelijkheid van man en vrouw, die tenslotte onafhankelijk van elkaar dansen.
Gerrit van Dijk vindt niet, dat de animatiefilm altijd een boodschap moet hebben. ‘En ik heb ook niet altijd het gelijk aan mijn kant’. Norman Mac Laren maakte ooit het klassieke ‘Neighbours’ een aanklacht tegen oorlog en agressie. Gerrit van Dijk begon zijn animatiecarrière met ‘Vlag’, waarin het Nederlandse