Eerste Symfonie van Ed de Boer
Ter gelegenheid van het 65-jarig jubileum van de NCRV schreef de jonge componist Ed de Boer een Eerste Symfonie. Ondertitel: ‘Uit het dagboek van Etty Hillesum’. Een 130-tal musici waaronder liefst 12 slagwerkers namen in De Doelen in Rotterdam plaats en ook het grote orgel werd daar ingeschakeld. Ja, waar zie je zeven pauken opgesteld?
Dat doet denken aan Mahler of Sjostakowitsj en inderdaad: die bleken ook min of meer de modellen voor De Boer. Niet zo verwonderlijk wanneer men zich realiseert dat zijn eerste orkestwerk een Hommage à Dmitri Sjostakowitsj betreft. In 1984 had De Boer zijn studie afgesloten met de Prijs voor Compositie en wierp hij zich op het schrijven van grootschalige orkestwerken. Nu zijn er meer jonge componisten die het symfonie-orkest hebben herontdekt, maar bijvoorbeeld een Theo Verbey die in 1987 afstudeerde en nauwelijks kamermuziek componeerde past het romantische apparaat op een uitgesproken eigentijdse wijze toe.
Toch hoort wellicht ook een De Boer thuis in de ontwikkeling van de jaren tachtig: neoromantiek in optima forma. Echt schrijnend à la Mahler of barbaars à la Sjostakowitsj schrijft De Boer toch weer niet, hij past het idioom toe voor een overwegend lyrische betoogtrant. De techniek beheerst hij perfect, hij gaat op een natuurlijke wijze met het orkest om, zijn symfonie ‘klinkt’ uitstekend.
Ernst Vermeulen