Nederlanders slepen eerste prijs weg op Belgisch concours
Het Brabant Saxofoonkwartet en saxofonist Hans de Jong hebben op het jongste Orpheusconcours in Antwerpen de eerste prijzen behaald. Deze prijzen zijn opnieuw een bevestiging van hun muzikale capaciteiten. Internationale erkenning voor deze musici komt hiermee een stap dichterbij.
Wil een ensemble of een solist in de nationale en internationale muziekwereld naam krijgen, dan is het winnen van een concours, bij voorkeur een belangrijk concours, een eerste vereiste. Er zijn jonge musici die het ene concours na het andere aflopen. Vooral onder de pianisten tref je een uitgelezen gezelschap aan, dat van mei tot oktober in heel Europa het ene concours na het andere afreist. Men kent elkaar, helpt elkaar, vormt een club van vrienden, die zich voortdurend met elkaar meten.
Op het gebied van de hedendaagse muziek is het aantal concours wat minder groot dan in de sectoren viool of piano. In Nederland kennen we het Gaudeamus Concours dat ieder jaar rond februari in Rotterdam plaatsvindt. Vlaanderen heeft ook een festival voor hedendaagse kamermuziek, zowel voor solisten als voor ensembles, dat dit jaar voor de tweede maal werd gehouden: de Orpheus Prijs. Al sinds 1974 organiseert ‘Orphische Avonden’ concerten met eigentijdse kamermuziek. Heel wat Vlaamse musici en componisten kregen op die manier de kans om bij een ruimer publiek bekendheid te verwerven.
Op zaterdag 25 en zondag 26 februari 1989 vond in de Singel en in het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen het concours plaats. Vijf solisten en twaalf ensembles hadden dit jaar ingeschreven, het merendeel Belgen, maar ook enige musici uit Tsjecho-Slowakije en Nederland. Alle deelnemers moesten verplicht twee werken van Vlaamse componisten spelen en twee van niet-Vlamingen. Dat is een goede keuze van de organisatoren. Door de eis van twee Vlaamse werken te stellen, wordt gewaarborgd dat eigentijdse composities tot klinken komen, iets dat voor composities noodzakelijk is, wil het beeld van deze eigentijdse cultuuruiting helder en klaar worden.
Op 11 maart 1989 volgde de finale waarvoor drie ensembles en twee solisten waren uitgenodigd. De winnaars waren nog niet bekend. In de wandelgangen