Muziek
Telemusik: festival rondom Karlheinz Stockhausen
Zes jaar geleden werd Karlheinz Stockhausen uitgenodigd door directeur Jan van Vlijmen om voor zijn Koninklijk Conservatorium in Den Haag acte de présence te geven, een soort van afscheidscadeau van Van Vlijmen, die als componist zeer veel te danken heeft aan Stockhausen. Slagwerker Renee Jonker was daarbij en van hem gingen de belangrijkste impulsen uit in een festival gewijd aan de figuur van Stockhausen. Het eerste concert moest vanwege technische redenen enkele malen worden veranderd en ten slotte was daar de groep rond Stockhausen die met een nieuwe versie van Tierkreis de zaak redde. Want de componist is druk doende met het opleiden van jonge musici en musiciennes om hem te kunnen vervangen als hij er niet meer is. De traditie van Stockhausen-vertolkers kwam nog duidelijker aan bod in de gedeelten uit zijn opera-cyclus Licht, want die werken ontstonden in nauw overleg met zijn vriendin, zijn kinderen en zijn kleine vriendenkring.
Op die manier kan een bijkans roekeloos veeleisende muziek toch min of meer ontspannen en natuurlijk overkomen.
Naast Suzanne Stephens (houten blaasinstrumenten), Markus Stockhausen (trompet en piano), Kathinka Pasveer (fluiten) en leden van de Slagwerkgroep Den Haag waren het vooral de pianisten Ellen Corver en Sepp Grotenhuis die grote indruk maakten.
Laatstgenoemden vertolkten Mantra voor twee piano's en liveelectronica, veel poëtischer en toegewijder dan ik mij ooit van een uitvoering van dit indrukwekkende stuk kon herinneren.
Met Mantra besloot Stockhausen weer volledig uitgeschreven partituren te schrijven, waarmee een einde kwam aan de reeks van werken met verbale aanwijzingen. Tevens is dit het eerste stuk wat uitgaat van een miniatuur-