ellende opnieuw beginnen. Aan zijn fietstocht komt nooit een eind: De eeuwige fietser. De bekende nachtmerrie die voor sommigen ‘leven’ heet.
Alles aan De eeuwige fietser lijkt belangrijker dan toneelspelen zelf. Er staat een schitterend décor, gemaakt door Pat van Hemelrijck. Het wordt gedomineerd door een groot aflopend plateau: het politiebureau. Essentieel is het terugkeren van het thema fietsonderdeel waar men maar kijkt. De telefoon staat op een trapas met twee trappers, die gaan draaien als de telefoon gaat. Een krukje bestaat uit een zadel op een poot. Stergeflonker wordt veroorzaakt door een groot aantal reflectoren aan draadjes. De ‘enge’ machine is voor een deel uit fietsonderdelen opgebouwd. En als er nadrukkelijk om gevraagd wordt, wil er ook nog wel iemand met een fietsstuur op zijn kop achter het plateau langslopen.
Het décor overheerst. De vuilnisbak geeft bij het allereerste gebruik een accordeon-accoord, de gigantische stoof links is schoolbord en toegang tot de hel tegelijkertijd, en de stofzuigerslang blijkt in een enge droomsekwentie bezield.
Daarnaast is er de zeer sfeervolle muziek van Thijs van der Poll. Voornamelijk op het harmonium begeleid, maar soms ook op banjo en elektrische mandolin. De samenzang is hartverscheurend.
De eeuwige fietser is in de eerste plaats een beleving. De sfeer is essentieel. En dat is er vooral één van droom of nachtmerrie. Het droomachtige weet Orkater uitstekend op te roepen. De effecten zijn bijna nooit te gezocht, niet teveel uitgemolken. Vooral de tyrannie van de tweewieler is uitstekend gestalte gegeven, met veel gevoel voor subtiliteit en kleine humor.
Desondanks is De eeuwige fietser vooral een beeld voorstelling geworden. Toneelspelen en verhaal worden haast verpletterd door de beelden en de geluiden. Nu past een zekere verplettering bij het stuk. Per slot van rekening wordt de man bijna verpletterd door een machine van fietsonderdelen. Maar van echte acteerprestaties valt er niet te genieten. Dat is de vier spelers, Chris Bolczek, Aat Ceelen, Michiel Romeyn en Pat van Hemelrijck niet direct aan te rekenen. Het heeft meer met het concept te maken, waarin vooral beeld- of effect-theater wordt nagestreeft.
Bij momenten gaf dat mooi theater. Maar tot een indrukwekkend totaal kunstwerk heeft De eeuwige fietser niet kunnen uitgroeien. Misschien dat daarvoor het oorspronkelijke gegeven niet voldoende dramatische kracht had. Het levert wel een vermakelijke avond op met technisch veel vernuft.
Paul van der Plank